Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cuba fikir elok elok

..anda rasa anda dah cukup bersyukur?..

Tuesday, December 18, 2012

My Stair.

Same picture, different caption (and cropped version)



No matter what lies in front,
No matter how high the above seems
Don't stop me
I rather climb this tiresome stairs than standing behind
Watching others with empty mind, empty soul

I'll keep going on
No matter what future bring
Or what past had left me
One day, I stand high above, there
Out from this comfort zone.

Please,
Don't hold my hand and say
"Don't go, stay, it's safe here"

*
Btw, just get a news through FB that the Forensic Science Society of Malaysia will be hosting a 2 day workshop by the world renowned Dr. Henry Lee (http://www.drhenrylee.com/) at PDRM, Cheras lecture hall. (copy paste)
27th till 28th December 2012, and the problem here is, I'm taking leave on 28th as I will be taking flight back to Kuching on the late afternoon and I have no more leave to go on 27th if I want to !
What a waste !!!!

Tapi rasanya kalau ada pun leave, I don't think my exec allow me to take leave on 27th since she's booking the date. Sigh.

Anyway, have a blessful night dearie. Sleep well please, and wake up brightly tomorrow. Smile.

♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Monday, December 17, 2012

Our Stairs.



THERE ARE LOTS OF OBSTACLES I HAVE TO FACE

MY HIGH HEELS

THE HIGH STAIRS

BUT IF YOU ALLOW ME

I'LL CLIMB THE STAIR TILL END, STEPPING NEXT TO YOU

TILL HAPPINESS IS REACHED BY EYES, GRABBED BY HEART

*I wish the guy in white is you. You.


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Wednesday, December 12, 2012

Everything comes with a price


Tisu berterabur.

Situasi yang sama seperti 2 tahun lepas. Yang bezanya, kali ini ada seseorang di sisi. Mendengar dan turut menangis.

Dan yang bezanya lagi, tisu kali ini tak sebanyak 2 tahun lepas. 

"Everyone have their choice. It's the matter of right or wrong"

I might choose the right path coming here and live my life as I am. But I might choose the wrong one, that only God knows. But I shall know the best for me. I carved the picture of my future. Some turn into a beautiful scenery, some had become the darkness human being can ever see.

After the 2 years ago incident, I built a strong wall, guarded by millions armor and kept my heart away from any destroyer. Until someone came and broke in. And turned the broken pieces into smaller pieces, made them into finer dust.

Guess my depart from comfort zone is never been easy aite? But a strong lady should never stop standing up, a lady that would always show them, this heart broken is just a piece of cake.

"Everything comes with a price" - Once Upon A Time

Everything indeed comes with a price. So did my trust. And I trade it with my friendship. Giving others the trust is the same as you hang yourself with rope on your neck; my thought. It's the sign God still love you, still. Far from family, but He replace them with friend. A friend that once, came from nowhere, be a part of my life. And she's here the moment I need a hand to tap my back and say "I know you can do this, I know you are strong enough to stand".

And the price for love? Crap. Some people, they can take their craps to their grave instead of the white veil and couple ring on their forth finger.

Got to go. My baby girl is peeing in the dustbin instead of inside her own poo poo tray. I always forget to clean up her toilet. And my head is burning again, same as last night. Sigh.


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Sunday, December 2, 2012

Luahan


Sorry in advance. Entry kali ni a bit personal. Just nak meluah sebab dah lama tahan. Dah lama tak update blog dan sejak dah jarang update blog jarang dah cerita pasal masalah unless dah malas nak tahan.

Adakala disebabkan janji, kita cuba bertahan. Tapi kalau dah acap kali janji dipijak macam padi yang dipijak pijak untuk leraikan kulit macam zaman dahulu kala, sorry ya, I am not angel-hearted untuk terus bersabar. Hati ini bukan mulia nak terus dilayan macam orang bodoh.

Long ago, I told a friend. Not really a close one, but a good friend. 

"boleh x kalau kita hidup nie biar cool?? because complicated life is actually killing and i am an easy person who live in this damn pretty world" 
(Link)

The point here is, why should someone make an easy stuff to be a complicated stuff. Come on, chill chill sudah. Ini pung pang pung pang, lepas tu salahkan orang lain. I want to live a simple life and ease-mind thinking, why grab it from me??

In the end, I just make an assumption; Dia tuju untuk orang lain kot, because we never make such statements.  

Tapi lama lama, makin dibiar, makin menjadi, makin menyalahkan. Hello, what is actually your problem? Terasa sebab ktorg keluar without you? Plan hang out eventho you cant make it to come? Sepanjang aku hidup, tak pernah lagi aku letak peraturan, aku boleh jumpa Miss A or Mr B sekali sahaja dalam seminggu, later tak boleh dah jumpa. So, kalau pun aku jumpa Ms A or Mr B earlier than your arrival, bukannya ktorg tak boleh jumpa kau on another day. Kenapa nak fikir complicated cakap "Tak nak jumpa aku xpa". Who's actually making a statement of "tak nak jumpa" here??

Pfffft ~

Do you think my tweet "dah tak ada perasaan bila tengok nama, mungkin sayang dah hilang" referring to you? Do you think you're the only one in this world i intent to love?


Up gambar dengan caption "Weekend yang tak lekang dengan kasih sayang" pun sibuk nak perli kenapa? Because there's no name of yours? Then terus nak kata nak doakan je dari jauh, biarkan dorg happy. The heck?

When we ask what happen to you, sakit apa etc, you turn your back to us. Then pesan kat mak, nanti mati tak payah bagitau kat ktorg, ktorg tak nak ambil tahu. Excuse me? The one we asked tu bukan berniat nak ambil tahu? Kalau dah orang tak sudi nak bagitau, our fault ke? Dengan orang lain, boleh je bagitau sakit apa, tengah makan ubat apa, lepas tu RT showing off orang tu tweeting with caring words. Tapi salahkan ktorg pulak yang tak ambil tahu. Pandai.

And please la dont say tak nak ktorg risau sebab tu tak nak bagitau apa apa. Oh, so itu ke function bestfriend? Tak merisaukan bestfriend sendiri? Bila orang tanya "kenapa bestfriend kau?", and our answer "tak tahu", ini ke maksudnya bestfriend? I see.

Bila kita tegur in case of making up things, buat bodoh je, langsung tak layan. Is this what you called "tak nak ambil tahu"?. Jangan sebab you have lots friends who can comfort you when we're absent, you can do this to us; IGNORING. We're not toys.  

Please la, stop saying you're a bad friend but then pung pang kata tak pe, biar kawan kawan bahagia, doakan dari jauh je. Ya ya, I know, lepas ni you'll surely up any tweet or post or status saying you're crying because of friend blablabla. And keep saying as if you're the only victim here, saying we're the one yang dah tak nak kawan.

Damn tau tak with all the attention seeking.

Jangan ingat with all the promises years ago, manusia boleh bersabar sampai mati. You expect us to understand but you yourself never share things that can make us to undestand. Selfish tau tak, keep blaming others.

Suka sangat kan buat statement seolah olah ktorg ni yang jahat, sekarang memang betul betul aku nak jadi jahat. Im giving you what you want. Meninggalkan kawan yang dalam susah. 


Susah ke?



Lastly, nak terasa dengan entri ni? Silakan. Nak mengadu dengan kawan baik yang lain? Silakan. Nak teruskan salah faham? Silakan. Nak berbaik? Ikut suka awak la. Dah penat.


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Thursday, November 22, 2012

"Tyre pancit atau orangnya pancit?"


Haluuuuu peeps !

Ok, diam semua, aku nak bercerita ni. Ehem ! Ehem !

Tempat kerja aku kan sebelah je dengan apartment aku sewa ni, jadinya aku pergi kerja, jalan kaki je la. Masuk kerja pukul 8.30, so paling awal aku keluar rumah adalah pukul 8, paling lewat dalam pukul 8.20 am.

Alkisahnya hari ini, aku terbangun lambat sebab malam tadi aku tak boleh tidur ! T_T Pukul 6 baru terlelap. Then bangun bangun tengok pukul 8 dah. Wuaaaaaa ! So aku pun dengan rushing-nya pergi mandi dan bersiap. Pukul 8.45 baru keluar rumah and approximately 9 am reached office.

Dah la masa masuk main door menara, terserempak dengan head of department, dia senyummmmmmm je tengok aku. Hahahaha

Masuk department dan terus menuju meja, kena tegur dengan colleague, "Tyre pancit ke? Ke orangnya pancit? Haha". And lagi, "Lambatnya you, jammed ke?".

Ok, all these colleague tau aku duduk apartment sebelah tu je. So, bila aku lambat, memang kena gak la sedas dua tembakan. Hahaha. Tapi dorg gurau je la. Well, orang yang hadap jammed, rumah jauh pun boleh awal kan.

Pastu aku pun dengan gediknya mengadu kata semalam tidur awal, tapi pastu terjaga tengah malam terus tak boleh tidur, pukul 6 baru boleh tidur , sambil buat muka kesian. :P

Almost lunch, head panggil untuk meeting. Dalam meeting terselit pasal, worker yang selalu stay back balik malam or stay back on saturday might not efficient in her/his. And ada juga pasal datang lambat balik lambat, ehem, walaupun tak ditujukan buat aku, tapi aku sedikit terasa di situ. Hahaha

Ok, sekian penglipur lara hari ini. Daaaa !




♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Monday, November 19, 2012

Terkilan


Ada manusia lebih suka hidupnya penuh dengan salah faham dan, masam muka manusia sekeliling.

Ada manusia ingin berbaik tapi disangka tidak suka
Ada manusia ingin berdamai tapi terasa janggal tahap menggunung
Ada manusia ingin melihat kedamaian tapi habuk yang menapak
Dan ada manusia, enggan mendengar penjelasan..

Tapi layak ke aku rasa terkilan dengan apa yang jadi?
Tak mungkin, aku bukan siapa siapa barangkali..

Tak marah, tak sedih, cuma sedikit terkilan. Walau aku tak layak pun sebenarnya untuk merasa terkilan.

.
♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Sunday, September 9, 2012

Rejected (?)



A short conversation with my friend on Twitter.

**
Dia: Nak cari gf cikgu ley x?? Nak cikgu skola rendah...haha

Aku: Forensik xnak? Eh? Hahahaa

Dia: Takut...Kalau flirt, habis kena soalsiasat

Aku: Thats the risk.. Hahahaha..

Dia: Risks that I wont take.. Huhuhu

**

Awal awal dah kena reject. Ahahahahaha!

*Short joke for this gloomy evening.
♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Tuesday, September 4, 2012

Betul Ke Tak Kisah?


Hai peeps! Sihat? Dah makan? Dah kaya? Dah berak?

Hari ini, izinkan aku membebel dan terus membebel. Ok?


Selalu kita akan dengar, tak kira la perempuan atau lelaki, dia akan cakap,

 "Tak kisah la tak cantik/handsome, yang penting baik"
 "Tak kisah pun kalau kerja sapu jalan atau cuci longkang, asal halal"
 "Tak kisah pun pakai kereta kancil atau naik beca je, yang penting setia"

Selalu tak dengar?

Tipu la tak, *gelak sinis* Aku pun pernah juga fikir camtu. HA HA HA HA

So, isu berbangkit di sini adalah patut ke kita meletakkan pemikiran macam tu? Kata yang penting baik, setia, lembut tapi tengok tengok end up yang baik tu la "Kita kawan je awak ea". Pfffft~

Lari topik

Sebenarnya dalam kepala aku, point bukan menjurus pada yang mengutarakan kenyataan di atas, tetapi yang sebaliknya. Macam yang pernah terjadi sendiri pada aku dan some of my friends. Well, memang betul kita kata "Tak kisah tak handsome", and yep end up fallen into someone yang tak handsome mana pun. Then ada yang kata "Tak kisah kalau tak kaya", and there it goes end up dengan yang tak kerja lagi dan family pun biasa biasa je.

BUT

Yang menjadi masalah bila the other side berfikiran NEGATIF. Kita dah kata tak kisah pun tak handsome, tiba tiba lak dia kata "Awak cari la orang lain, saya tak handsome la awak". Tak pun "Saya jahat, awak baik sangat. Tak layak untuk awak, cari la lelaki lain". Fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu. Kalau awak jahat, tak ada la perempuan tu jatuh cinta. Ish ish ish

And then ada pula dah ajak bercinta, tiba tiba kata "Saya tak mampu la nak bagi awak(harta)". Just because this lady pakai Merc, beli make up Mac beratus ratus, balik KB-KL naik flight je, so you think she wants you to give her the same? 

Tu la, bila kita dah betul betul nak, tiba tiba datang pula low self esteem dia. Pastu datang pula insan lain kata "Ni la women logic". Eh?

Come on, if you think your level is lower that her, bring it up! Jangan nak merintih kata tak setanding bagai. Some ladies, memang betul dia tak kisah. If ada yang kisah pun, awal awal dia dah buang nama kau masuk tong sampah. Macam aku, kalau kau tak reti siang ayam, awal awal aku reject. Al maklum la, tak reti potong ayam. Pisau daging tu je dah sama berat dengan aku. +_<

Ok, post ini actually berat ke arah perempuan. Well, aku perempuan kot eventhough suara aku tak comel. Hahahahahaha~!



♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Friday, August 31, 2012

My Precious: Mocha & Latte & Their Carrot Time


Lama dah tak update pasal my babies kan. *senyum sampai telinga*
So, kali ni nak share pasal dorg yang berkeras tak nak keluar cage eventho dah diumpan dengan carrot. Carrot is actually their favourite. Bagi carrot, benda lain memang tak pandang dah.

Last week, turun KL, so tinggalkan dorg almost 2weeks juga. Sepanjang ditinggalkan, they started to make some noisy sounds (menurut laporan from my sister yang tolong jagakan). Then, when I went back, they saw me from far away, terus jerit jerit and I was -.- what happen to you guys?

Oh ya, kali ni tak letak gambar, tapi letak vidoe. Sila rajinkan diri untuk tengok walaupun tak ada yang bikin korg gelak tergolek golek dalam video tu.

Wink!


This video, sepatutnya nak ambil dari jauh, untuk rekod bunyi dorg menjerit. Tapi tak kedengaran. Once dah dekat, automatically dorg senyap and just a small chitchat. Sepanjang potongkan dorg carrot, sepanjang tu la dorg bising. Kalau buka fridge pun dorg jadi tak keruan. Nak nak pulak fridge tepi cage dorg je.

Try untuk umpan dorg keluar cage. Sebab nak ajar dorg keluar cage and makan kat luar. Selama ni makan kat dalam je, either they eat by themselves or aku bagi by handfeed. Memang jarang nak bawak dorg keluar unless nak bersihkan cage. And I think that's the reason kenapa dorg sangat penakut. Sigh


Ini pulak, aku yang keluarkan dorg. Harap sendiri nak keluar, memang tak ler. Tutup pintu cage terus sebab dorg akan terus nak masuk balik. Yang ni pun bersungguh sungguh gigit cage sebab nak masuk balik. Adeh. Carrot idaman hati pun tak nak pandang langsung. Bagi by hand pun langsung tak nak. Dah lama lama Mocha baru nak makan, tu pun sikit. Latte langsung tak nak, kalau gigit pun, gigit sikit pastu sambung balik gigit gigit cage.

Aku sebenarnya in plan nak ajar dorg dengar cakap. But I guess it really really takes time and effort. Doakan je la berjaya train dorg. Wink!


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Thursday, August 30, 2012

I Need A Girl - TaeYang



Listening to this song for the first time, I think it's fun to listen to. I like TaeYang mostly because he's good in dancing. But this one song, I think it really reflects me. Ha Ha. 

Ok, dont kick my ass.


I Need A Girl - TaeYang

I’m tired of being alone, I’m sick of being single, I think I need me a girl. I need a girl like.
One that speaks without thinking
Not a little child, but one that will embrace me
Not a girl that plays around sometimes when she’s bored
But one that will only love me
Even if she stays still and guys hand her their phone
That kind of girl that will proudly take out and show my picture

Girl, I need a girl
Pretty no matter what she does
A pretty body, too
Girl, I need a girl
Baby, I need you
Girl, you need me, too

A kind of girl that looks better in jeans than a skirt
A girl that will eat the kimchi fried rice that I make instead
A girl who looks young even though she’s old
I like that kind of girl
(Know what I mean)

A girl that acts shy, but knows how to be bold
Always pretends to careful of her behavior
But when you’re with her
Hmm, y’all know what I’m talking about

Girl, I need a girl
Pretty no matter what she does
A pretty body, too
Girl, I need a girl
I like this kind of girl


Looks are not an issue
But a cute girl who knows style
Even though our hobbies are different
Our tastes are the same
A girl that I can relate to a lot
When we watch movies or listen to music
(Yes!) I love girls, girls I do adore
In front of people, she has principles as she plays
In front of me, she’s like “A’ing, I don’t know”

A voice that wakes me up in the morning
(Morning Kiss) I want to start the day
I’ll learn on your knees at night
As I listen to a lullaby
I want to dream of you

Make my heart race again
Make me able to create sweet songs again

You know don’t need no more
It’s just not like that
You’re the person I want to give my heart to

Girl, I need a girl
Girl, I get, gotta make you’re mine
I’m treat you right, baby

Girl, I need a girl
Pretty no matter what she does
A pretty body, too
Girl,, I need a girl
Baby, I need you
Girl, you need me too

Girl, I need a girl
Girl, I need a girl

Girl, are you listening to me?
Baby, I need you
Girl, you need me, too

Girl, I need a girl


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Sunday, August 5, 2012

My Precious: Latte and The Renovated Cage


Last entry about Latte, I shown her cage photo right. Thinking back of how big her igloo was that makes the cage crowded, I decide to renovate her cage. Make another upstair level~!

I went to Daiso and bought 2 pieces of C&C wire, with different size. Thanks to Eita sebab bawa pergi Daiso Setia Alam Mall and shopping barang Latte. Wink!



Latte nak main sorok sorok, but ended up kena hempap dengan wire. Padan muka, lagi buat buat rajin kacau.


The 2 photos above were taken while I set up the cage and Latte was so busybody helping me. She must been wondered, "Ei, apa ni mama?" and wandered around. She never want to leave. Whenever I put her outside her cage, she became so noisy, with her alarm sound.  =.=

Tadaaa~

The new version of my babies' cage

In the end, it became like this. Tapi time ni, tak ada tangga lagi. Tengah cari inisiatif nak reka tangga macam mana. Sekarang tangga dah ada tapi tak ambil gambar pun lagi.

Jadi, dengan adanya aras kedua ni, igloo dan bekas makanan letak kat aras 2. Bola tidur Latte dan toilet letak bawah. Oh, by the way, Latte sejak ada Mocha, macam orang kung fu je lompat  aras 2. She was realllllllly excited bila ada Mocha. Sebelum ni kalau nak naik aras 2 sopan je pakai tangga. Sekarang, tangga tu pandang pun tak, Mocha je yang still turun naik pakai tangga.

Kat Daiso, beli toilet baru Latte juga. It was actually a food tray tapi convert jadi toilet. Sebab kalau nak beli yang toilet real jual kat petshop, it is tooooo big and will make the cage become more crowded.

Latte and her new so called toilet.

When I put the tray inside the cage, Latte was being so curious. But I think she liked it. She sat inside the whole time. But it was a troublesome to train her to poo inside that. Aihh~



♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Saturday, August 4, 2012

Percubaan Masak Prawn Nestum


Waking up when my sister and my mom knocked hard on my door. And I heard some loud lorry outside our home. Well, being me is the same meaning as, bila bangun tidur memang akan buat bodoh dengan apa apa bunyi sekali pun hp tengah ringing.

Bangun bangun tengok lot sebelah tengah punggah (or ejaan dia pungah?) tanah. Tak tahu nak explain macam mana. Kan kalau kita nak bina rumah, tanah asal kena taruh tanah hitam and kuning tu. Itu la yang dorg tengah buat. Then ada satu pondok kecil, dorg robohkan. Since kat pondok tu, my family ada simpan some kayu lebihan rumah sekarang, so my family kena take part la robohkan pondok tu. Actually, itu la reason kenapa pintu bilik aku diketuk cam nak roboh tapi aku buat bodoh je.

In the middle of preparing stuff for lunch, I had this conversation with my sister.

Me, "Nak masak prawn nestum, jom esok cari prawn".
Sist, "Ish! Cari petang nanti"
Me, "Ahhh! Malas la arini"
Sist, "Cari petang ni!"

Then, she continued her cooking. I thought esok alang alang dah keluar, cari la sekali prawn esok, tapi my sist insist arini juga.

Later, when there just the two of us at the sink. My sist said something, "Kau dah cakap benda (nak masak prawn nestum) tu depan orang, kau kena masak and ajak orang makan sekali. Tak elok, dah cakap tapi tak ajak".

So, petang keluar cari prawn dengan perasaan yang sedikit malas untuk keluar. Singgah bazar kejap dan beli barag kat mart.

Tadaaa~~~

Prawn nestum versi aku!

First time try buat prawn nestum. Selama ni asyik buat butter prawn je. Jadi tak jadi, belakang kira, yang penting dah try. Nanti dah kahwin, boleh masak untuk encik suami. Ha Ha Ha Ha !

Sebelum buat, godek godek internet tengok resepi dan cara buat. Lain orang lain cara, so in the end I make it with my own way. Yang penting main ingredient ada. Udang, butter, daun kari, telur, tepung gandum, tepung beras, susu cair dan paling penting nestum!

Kalau ikutkan tak perlu buang kulit udang tu, just buang kepala dan urat hitam dia. Tapi aku rasa leceh nak buang urat hitam dia kalau ada kulit tu, so aku buang la semua. Tu yang nampak tak berapa nak rangup udang tu eventho digoreng.

Kalau tengok secara overall, cara buat lebih kurang macam buat butter prawn gak. Just ubah sikit sikit, jadi la nestum prawn. Tu yang kalau buat ikut sendiri punya cara, jadi juga. Tapi nak buat exactly macam kat kedai tu, susah sikit la. Even masa survey resepi pun ada juga yang kata tak jadi macam yg kat kedai, nestum rangup rangup gitu. Aku pun rasa cam tak berapa nak rangup. Tapi aku tuang je nestum tu.

Tapi sekarang bila fikir balik, aku rasa aku tahu kenapa kat kedai jadi rangup. Dia dah angkat prawn letak atas pinggan, baru taruh nestum. Yang aku dan orang orang yang aku usha dah buat, nestum tu letak sekali dalam kuali pastu gaul. Memang la takkan rangup eventho api dah tutup masa tu. Hurm, aku dah dapat trick dia. Tengok la nanti aku try masak lagi.

Tadi my mom and my aunty buat lawak. Lepas deep fry yang tak serupa deep fry udang ni, aku letak atas meja makan. Tunggu nak dekat dinner baru masak balik. But they thought it's done already. My mom confident je makan and my aunt ikut makan juga. =.=" Tapi kan, sedap juga kalau ratah eventho tak siap lagi. Ha ha

By the way, a couple of days ago, aku ada masak sejenis seafood ni. Akak aku beli lepas yang aritu ktorg beli sikit sangat. Kali ni, dia beli banyakkkkkkk.

Tadaaaaa~

Ni nama dia LOKAN.

Lokan ni aku terfikir nak letak dalam entri kali ni adalah disebabkan si gadis bernama Fatin Othman. Dia bagitau, aritu dia ada makan lokan, tapi tak pernah tengok the real appearance of lokan. Yang dia beli tu isi je. So Fatin, tatap puas puas gambar ni! :P

Ni isi dalam dia.

Kalau tengok betul betul, lokan ni serupa kerang yang di-giant-kan.

Nak keluarkan isi ni, tak boleh main buka. Kena panaskan dalam kuali. Nanti dia terbuka la sendiri. Sedapppp tapi liat sikit la. Kalau penggemar seafood, wajip tahu lokan ni. Ha ha.

Family aku masak sup je seafood macam ni. Masa panaskan dalam kuali, nanti air dia ikut keluar sekali, air dia tu jangan buang. Taruh sekali dalam sup dia. Letak garam, bawang putih, lada, dah siap! Simple kan. Sebelum buat apa pa, make sure bersihkan betul betul tau. Ktorg siap berus pakai wool yang bersih periuk tu ha. Nanti tak ada la kotor sangat air sup dia. He he.

Oh, English aku tersangkut tengah jalan rupanya. Ha ha. Papepun, enjoy your blogwalking~!


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Friday, August 3, 2012

My precious: Latte and Her Handsome Doctor.


Latte's eye drop for her allergic

First week with Latte, I realized something wrong with her eye, the right side. It's bengkak. I was so worried that I thought "Is it because I used camera flash on her?". If it is so, I would regret it deeeeeeeeeepest-ly~!

After almost 2 weeks only I can brought her to vet. All of us were busy with the final paper, and at the same time, my car had some problem so I couldn't go by myself. 

Latte's doctor was handsome!

Once the doctor called out her name, he said "What a nice name". I smiled till it reached my ears. Ha ha. Latte was a good girl that time, the doctor hold her firmly. Latte never behave such a good girl if I hold her :(

Latte must like it that her doctor was handsome.

I observed the doctor really really close, so I can hold Latte like him. But I guess I'm not good yet. 

Doctor said, Latte had allergic with the bedding, the dust had got into her eye. And he suggested me to change it. Most guinea pig had the same problem. My poor baby.

He gave Latte eye drops. One drop 3 times per day within 2 weeks. Well, I'm still far away being a good mama, and I don't even decipline myself to take medicine on time. So, I always forgot to give Latte her eye drops. Sorry dear baby :( But yet, she was really good to avoid me dropping her medicine. 

Her doctor gave me a list of vege a guinea pig can have. And gave some advice on handling guinea pig especially her diet. Then he weight her. She was 200g only. :D I was excited~! Wahhhhhh, my baby was 200g. :D

Me with my KFC, Latte with her tasty hay.

Since I cant go back straight away after submitting our thesis, me and Latte were left alone at the college. Kinda lonely when everyone gone back and you didn't have anyone to talk to. So, I had my dinner in front of my baby, talked with her once a while. I guess she was hungry seeing me eating by myself. Then, we're having our dinner together~!

After 2 weeks, Latte was definitely had her eye recovered. Her pretty eyes~! :D And I never have to struggle with her anymore just to drop the medicine. Phewww~


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Thursday, August 2, 2012

My precious: Latte and Her Ball.



Sleeping soundly


Around 1 week after Latte came, I bought this one medium size exercise ball. I thought, "Hurm, Latte must like playing with this". But, but, but, once I put her inside, she stayed still, didn't even make a single move. =.="

Then, I decided. Latte didn't want to play. Some time later, i figured out, guinea pig really don't play much.

No wonder. Pffft!

It would be a waste if I put the ball aside. So, I just put it inside her cage. Then, I saw her get herself into the ball and lay down. Wah~! I was kinda excited to see. Ha ha.

The next day, she started to fall asleep inside the ball. The first time I saw it was when we're doing our study group at the living room. I kept my eyes on her all night long, she's my precious afterall :D and that was when I saw her fall asleep so cutely!. The above photo, I took it on the spot, her first photo sleeping inside.

Few first days she started to sleep there, she still being aware us getting nearer. Only later than that, she started to ignore us-.- SHE'S CUTE~!! And I'm dead seeing her cute side~!!!

This was the time I took out the ball and her from the cage. I want her to have her floor time, but apparently she prefer to stay inside that =.=

Latte never want to leave her ball. 


Latte still being aware with any movement while she's asleep, so took the photo kinda far away.

When I was taking this photo, I really really need to be extra careful not to wake her up. Since guinea pig is the type of prey animal, their sense is really strong. 


I think this was the moment I realized when she sleep, she had the tendency to throw out her feet. And this is the starting she became ignorant toward us. She must had the thought, "Ah, lantak korg la nak tengok aku tidur. Aku mengantuk dah ni, ikut suka korg la nak buat apa dekat dekat dengan aku". 

Cait~!

Latte seriously seriously and seriously like her ball. I used to take out the ball just to clean it up, but she crazily walking around to look for her ball. When I put the ball in front her gate, she realized and quickly reaching out her hand to the ball. She missed her ball rather than me T.T




♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Wednesday, August 1, 2012

My Babies : Mocha & Latte


Tanggal 9/6/2012, a new cutie had become part of my life. Then on 14/7/2012,  another cutie came, and both become my precious.

Since before, I always thought of naming Latte & Mocha as me pet. On those dates, finally, I managed to~! :D

Tadaaaaaa~


  

Hi~! Nama kiter Latte. Comel tak kiter posing atas tangan mama??

Gambar bawah ni, 1st day Latte kat rumah. Lina bawa masuk bilik dia sebab tak set up lagi rumah dia.


1st photo of Latte ever taken. Pandai menjeling camera ye?


Ini pula gambar Latte & Mocha 1st to be together. 

1st day Mocha became a part of me and Latte was actually Fatin's birthday. So, directly from MidValley, we rush to Balakong, jemput Fatin dan culik bawa pergi Putrajaya. The photo was taken at Putrajaya. At first, nak hantar Latte&Mocha balik rumah dulu tapi disebabkan tak sempat, bawa la sekali jumpa Fatin. Yang atas dekat dengan botol air adalah Mocha, bawah adalah Latte.

*Sorry, tak ada lagi gambar Mocha alone. Sekarang pun both of them still at the quarantine centre. :(

Really feel like a forever alone when they arent here with me. Haha



♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Monday, July 30, 2012

simpe note #26


When I was in my high school lower form, someone used to say:

"One day, friend's gonna be your number one in list, family be in the second place"

And a very fine day later, you will realise, it's true. Due to some reasons, it'll never be impossible. =)


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Thursday, July 12, 2012

Cerita di dalam kereta di suatu petang.


Situasi:
Di dalam kereta balik ke kolej dari satu shopping mall sekitar KL.

Aku: Abang!! Bila nak masuk meminang?! *nada excited*
Abg: *sibuk start engine kereta, on radio & ignoring*
Aku: Abangggggggg~~ *muka bengang*
Dia: Hahahahaha... Abang tak layan..
Aku: Aihhhh~! Hurmmm, abang tak layan *muka sedih*
Abg: Ha? Apa? Apa? Tanya apa tadi? *suara kalut*
Aku: Abang bila nak kahwin?! *nada excited lagi*
Miss S: Eiii, bukan tu soalan awak tadi~! Hahhaha~!
Aku: Hehe..
Abg: *Buat buat tak dengar lagi*
Aku: Hihihi.. Nanti kau kahwin, jangan dekat dekat dengan Salma, dengan Izni tau.. Nanti aku tak nak datang..
Abg: Nanti aku nak kahwin kat Sarawak la... *blablabla*
Aku: Apa kau cakap? Aku tak dengar. *becoming ignorance*

@Just a mengarut story untuk petang ni. Since dah lama kan tak update blog. *tersengih*
♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Tuesday, June 5, 2012

Kenapa dengan awak?


Aku..
Suka marah orang yang aku sayang. Hurmm.. To be exact, aku memang suka marah orang sekarang. 

Tapi bezanya kumpulan orang yang aku suka marah adalah marah kerana sayang dan marah kerana annoy. Dan selalunya kalau kau buat salah, dan kau bukan orang yang aku sayang atau orang yang tak ada kepentingan dalam hidup aku, I won't bother to say a word. Perlu ke aku kisah? Tapi kalau kau orang yang aku sayang, it surely be the opposite direction. Tapi kalau aku bosan, aku marah je siapa siapa yang aku rasa nak marah.

Weird me.

Dan mungkin juga skill memujuk aku dah semakin pudar, atau sememangnya dah mencecah nilai sifar perpuluhan sifar.

Awak,
Ingat lagi kan, saya pernah marah bila awak berhubungan semula dengan that so called ex boyfriend. Kenapa saya tak suka? 

Tapi awak ingat lagi tak bila saya menegur betapa pantasnya awak mula sayangkan seseorang yang bertentangan jantina?

Pernah awak terfikir kenapa saya marah? Sebab ada satu sifat awak yang saya boleh baca. Mudah menyayangi, mudah bersandar. Adakah awak juga mudah mempercayai seseorang?  

Jangan mudah memberi. Keep guard on your heart. I kept saying this long ago. Nyatanya kini saya dah berhenti berpesan begitu. Adakah disebabkan itu awak terluka sekarang?

Saya cuma berharap, kesakitan awak sekarang bukan kerana some stupid jerk. Dan juga bukan disebabkan some hurtful 'friends'. Saya harap awak menangis kerana sesuatu yang baru yang saya tak tahu lagi.


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Saturday, May 19, 2012

Give me back the smile on my face. Please.


Hye peeps! How's thing going on? Sihat? Gembira? God bless if you did. 

*senyum*

It's been a while isnt I didnt drop anything here. Ahh. Too many things happened. Banyak yang nak diceritakan, tapi jemari, ya jemari ni tak nak pula menari nari atas papan kekunci.

Bila dikira kira hari yang tinggal, tanpa sedar, tak sampai dua bulan lagi sisa baki masa. Cepat bukan masa berlalu. Dan memikirkan itu, banyak yang aku khuatirkan.

Diri sendiri.

FYP

Final exam

Final year, final sem

BGP

Ya, BGP juga termasuk. Sudah dua kali aku menerima panggilan dari rumah membincangkan hal yang sama. "Nanti dah habis belajar, barang barang macam mana? Kereta macam mana? Balik sini atau tinggal kerja di sana?"

Oh mommy.

Aku ceritakan begini, "Barang banyak, hari tu simpan barang separuh kat stor, separuh lagi penuh satu kereta, so blablabla".

My mom, "Apa banyak sangat barang?!"

*tersengih*

Dalam dilema nak ship BGP terus balik Sarawak atau tidak. Dikhuatiri rezeki melimpah di sini, macam rugi pula kalau dah ship BGP awal awal. 

Hurmm

Kalau diikutkan hati, aku mahu pulang. 5 tahun direct di bumi orang, sekali sahaja aku pernah tinggal di rumah lebih dari sebulan. Peralihan matrikulasi ke universiti. Sampaikan aku berfikir, "Hidup aku membesar dan menjengah dewasa sememangnya tidak ditakdirkan di rumah sendiri kah?".

Setiap kali balik ke rumah, pasti ada pembaharuan. Balik masa 1st year/matrik, bilik mak ada tv sendiri, sofa baru dan kabinet tv baru. Oh, abang ipar baru juga. Ha ha
Balik masa 2nd year, perabut dapur baru, oven baru, gate rumah baru, ampaian beroda baru. 
Balik 4th year, auto water heater (sebenarnya aku tak tahu nama. Yang ni aku terkejut, sebab my mom tak suka sangat electric stuff, she said membazir electric. Even periuk nasi electric pun start pakai masa aku matrik, and only used it for dinner, untuk lunch sila masak nasi secara manual di dapur ye). 4th year ni tu je la aku perasan. Well, balik pun 3 hari je, but another shocking thing is talian telefon rumah telah ditamatkan and my mom never tell me once, mana la bila dial dial pun tak dapat. =.=
3rd year aku tak balik rumah sebab kena balik rumah abang kat Miri.

Memikirkan semua ni, pasti menghilangkan senyuman di bibir. And I realize something bout myself, 'I barely cannot do two things at the same time'. When that happened, I felt like the whole world stepped on me. 

Beban.

Itu yang aku rasa. Dan keinginan aku untuk balik sangat kuat.

Sehingga aku rasa, menaip 'ha ha ha' itu pun terasa berat apatah lagi tersenyum, terasa hipokrit. Kerana sekarang, aku rasa tak ada yang boleh digelak ketawakan. Otak hanya fikir FYP dan macam mana kalau dah habis belajar nanti. Kalau dihitung setiap 'ha ha ha' yang aku type di FB mahupun Twitter, mungkin hanya 40% sahaja yang aku betul betul ketawa atau tersengih macam kerang busuk. Selebihnya sekadar untuk menjaga hati. Ada pun yang boleh buat aku tersengih, bila nak type ha ha tu terasa cam pelik sangat, so it ended without expression.

Hipokrit.

Aku sekarang selalu menghela nafas berat dan mengeluh. Korang tahu? Masuk tidur, bangun tidur, even tengah makan, otak ada FYP je. Dan terfikir, ini rupanya hidup sebagai budak final year. Hati memanjang tak tenang. Makin lama makin malas nak gelak dan senyum.

I'm turning into an alien, bewareeeeee.

Ok, not funny aite. -.-'

Sem ini mungkin sem paling selekeh bagi aku. Bilik aku sememangnya dikenali sebagai bilik yang tak pernah berkemas. Sebab aku jenis tak suka simpan barang yang aku selalu pakai. I just put everything on the table. Tapi sem ini, i think it's disaster. Kemas pun sebab kesian kat roomate. Bila tersedar yang bilik tu bukan kita seorang yang pakai, mula kemas sikit sikit.

Tapi sejak sejak asyik menghadap FYP ni, drawer aku pun menjadi mangsa. Drawer aku memang sentiasa terbuka tapi tak ada la sampai barang dalam tu melimpah. Sem kali ni, drawer semua terjelir keluar dan isi dalamnya melimpah.

1 - Drawer nipis. Dalam ni banyak kertas data yang aku kejap kejap tengok untuk refer masuk SPSS, kadang kadang sikat pun masuk sini, hp kalau korg text and aku cepat je reply or call cepat je angkat maksudnya hp tu dalam ni la. Tapi kadang kadang tu jenuh juga nak cari sebab hp terceruk hujung drawer kena tutup dengan kertas kertas. Cermin, jam, mp3, lipbalm, result exam pun ada sekali.
2 - Drawer atas. Sepatutnya dalam ni letak sikat, barang untuk cantik cantik la kiranya. Tapi sekarang dah jadi file drawer. Contoh thesis masuk situ, buku spss masuk situ, buku Gaya UKM kalau ada pun masuk situ, tapi sekarang ni buku tu tak tahu mana pergi. Oh, jangan lupa, makanan pun di situ juga kalau atas meja tak ada tempat.
3 - Tu sebenarnya box yang aku isi begsssssss. Dah melimpah. Letak situ jadi tempat letak kaki. 
4 - Drawer bawah sekali. Drawer ni memang jadi tempat letak kertas and buku nota. Dulu drawer ni la yang paling jarang aku buka. Tapi sekarang, dah tak pernah tutup. Borang data, sample lip print, lecture notes sume kat situ. Termasuk la majalah free yang aku dapat masa BookFair aritu.

Drawer tengah tu tak terusik. Barang perempuan. Yang tergantung tu, beg kuliah. Tadaaaaaaa, macam tu la meja aku selama satu sem ni, Yang atas meja tu hurmmm, tak perlu la tunjuk. Pengsan karang. Sekarang ni just penuh barang aku la. Selalu pukul 1-4 pagi macam ni, aku akan makan. So meja aku penuh dengan pinggan, mangkuk dan mug. 

Selain bilik, BGP turut jadi mangsa. Tak mandi 2minggu dah jadi perkara biasa. Sama ada tak sempat atau aku yang malas keluar. Bagi aku, masa yang ada baik duduk bilik. Tapi few days ago, nak lari sekejap dari bilik aku rajinkan diri pergi hantar carwash dan check mana yang patut. Puas hati. Yang tak puas hatinya, minyak hitam dah sampai limit, power stering oil dah cecah critical line, tiub air wiper tercabut, bekas air wiper kosong, bekas air radiator nyaris kosong. Fuh~

Sekarang, tumpuan sepenuhnya pada FYP. Sedikit lega, dan suka barangkali. Sekarang tengah siapkan slide presentation. Tak sabar nak emailkan kepada Dr Supervisor :D

Sebelum menamatkan entri kali ni, aku nak minta maaf kalau ada yang aku kecilkan hati, sesiapa yang terasa hati. Aku sedar kebelakangan ni, bahasa aku agak kasar. Stress had taking away my sense of humor perhaps. And maybe i had turn into a lady of moods.

So, is there anyone who can give me back the smile i lost?

Panjang pula entri ni.


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Sunday, April 29, 2012

Tweet tweet.


Saw this tweet last night.

Satu je soalan aku; 
Adakah menyokong tuntutan pilihanraya adil (baca: Bersih) dikira sebagai membelakangkan kerajaan?

*Bukan meminta untuk menyokong atau membantah, cuma meminta untuk berfikir.


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Saturday, April 28, 2012

A story to shared


*Kurang dikenalpasti dari mana datangnya petikan ni, yang pasti bukan original dari aku, hanya cetak tampal dengan niat untuk berkongsi. Renung renungkan. :)

Ada sebuah rumah terbakar. Rumah terbakar tu ada manusia. Tidak pasti agamanya apa, amalannya apa, bangsanya apa.

Seorang bukan Islam bergegas cuba menyelamatkan mereka dan memadam api. Dia menjerit-jerit suruh orang ramai datang bersama selamatkan orang. Orang ramai pun datang, dia bagaikan ketua, sambil mengarah dan merisikokan nyawa utk menyelamatkan mereka yang terperangkap.

Tiba-tiba ada seorang Muslim yang berfahaman asabiah datang :

"Mengapa kamu semua terlibat dalam misi menyelamat yang diketuai oleh seorang yang minum arak? Tahukah siapa yang kamu hendak selamatkan? Mereka mungkin bukan orang kita...."

Seorang yang Muslim yang faham agama berkata :

"Selamatkan orang dulu. Manusia yang terperangkap itu ciptaan Allah juga. Matlamat kita membantu di sini untuk menyelamatkan nyawa, bukan bersama untuk menyokong orang minum arak? Apa gunanya orang yang tidak minum arak tapi tidak tahu membantu orang yang dalam kesusahan?”
♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Friday, April 27, 2012

Apa sebenarnya perasaan disayang ayah?


Malam ni merupakan malam yang sedikit emosi, untuk aku. 

Kunyah perlahan nasi dan sardin. 

Aku sedang menikmati supper dan tiba tiba this thing come cross my mind. My daddy.

Asingkan tulang dan perut ikan sardin dan letak ke tepi.

Aku sedang melayari laman Twitter, melihat dan tweeting sometimes. 

Asalnya aku tweet begini "bila sedih2 ni, xtau knp mesti terigt ngn abg long. n rasa nk jumpa dia je. tp segan r, eventho abg tp ktorg jrg berbual. xtau nk borak apa."

Kemudian, someone reply on it saying, "huhu...ko sme dgn ak..tp ak sume kakak..even rapat tp dorg xtau kes life ak sgt..sbb ak pendiam cikit kt rmh bab life ni".
  
All of sudden, aku teringat abang aku up status berbunyi begini: miss my dad so much.. wish him here scolding me..

Abang aku baru putus cinta.

I was actually wishing the same. Mungkin kalau daddy ada, hidup aku sedikit berbeza, perwatakan aku mungkin sedikit lain. Mungkin aku akan kurang boros. Yela, takut kena siasat awat duit cepat je flowing.

Tapi seringkali juga, bila berbicara pasal ayah, aku akan cuba cari sudut positive. Dan aku akan come out with this conclusion: Kerana dia tak ada la, aku jadi setabah sekarang.

When I was in my secondary school, someone used to say. Orang yang tak ada ayah atau ibu ni adalah orang yang paling tabah.

Kerana tanpa dia, aku belajar untuk membuat keputusan sendiri. Kerana tanpa dia, aku mengorak langkah sendiri. Dari masuk sekolah berasrama penuh, seterusnya menjejak kaki ke kolej matrikulasi dan akhirnya ke menara gading, semuanya aku putuskan sendiri. Which collage I want to go and what course I think suit me well enough, semua aku decide sendiri. Dan pesanan dia yang paling aku ingat adalah "Lagi jauh kau belajar, lagi bagus".

Perkara terakhir yang dia ada dengan aku adalah semasa pendaftaran masuk sekolah berasrama penuh. Dia yang isikan borang, carikan bilik asrama. Dan pada masa ini, baru aku sedar. Keempat empat jari kanan beliau kecuali ibu jari ada terpahat tattoo. Ya, tattoo. Jari tunjuk tertulis L, jari tengah tertulis O, jari manis tertulis V dan jari kelingling huruf E. Kesemuanya membentuk L-O-V-E.

12 tahun aku hidup, baru aku perasan. Betapa selama ini aku jarang memerhati ayah sendiri. Pathetic aite? Dan tahun yang sama itu adalah the only year yang mana, I wish him Happy Birthday. The first and last. Never had thought in my mind that there will be no more wishing on him.

Terkilan

Dia pergi meninggalkan kami 4/12/2002. Aku ingat lagi, makcik yakni adik kepada daddy berkata kepada kakak aku, "Aku tak puas lagi bersama dengan dia", menangis. Dia yang sudah berpuluh tahun pun merasa begitu, bagaimana dengan aku yang hanya 13 tahun?

Untuk 4 tahun pertama, my mom kept saying this. Tahun dia meninggal, dia buat banyak planning. One of it was our Christmas Eve. He told mommy, "Kena jemur banyak padi ni, nanti Christmas mesti meriah, semua nak balik Kuching". But, in the end, the padi yang dia and my mom jemur digunakan masa majlis pengebumian dia. 

Rumah aku makan nasi hasil dari padi tanaman sendiri. So, dari kecil aku tak makan beras beli tu.
And my mom was sangat terkilan pasal tu. Sebab apa yang dia plan, had turn to something else that left everyone speechless.

Diam

Mungkin kalau dia masih ada, dia dah bawa my mom datang melawat aku kat sini.

Malam ini, aku terfikir. Apa sebenarnya perasaan disayang ayah? Sejujurnya, aku jarang spent time with my dad during his lifetime. Walaupun profesion dia hanyalah guru, tapi kegiatan harian dia sangat packed. Kalau tak mengajar, dia turun ke kebun. Kalau tak turun ke kebun, dia berburu di hutan. Dia adalah seorang yang tak pernah mahu duduk tidak berbuat apa. Sentiasa mahu melakukan sesuatu. 

Sebelah malam, dia akan duduk hadap tv, sambil di depannya ada sebuah meja dan typewriter di atasnya. Sambil menonton Buletin Utama, untuk setengah jam pertama, dia akan ajar abang aku atau aku sendiri read text in English.  Sebelum aku masuk tadika, dia la yang mengajar aku how to speak in English and taught me Math. Sebab tu masa tadika, aku dapat nombor 2. Selepas itu, baru dia buat kerja dia. Pukul 10, semua yang sekolah pagi esok mesti masuk tidur.

Aku masih ingat van lama dia yang berwarna hijau. Rindu van itu.

Sepanjang aku sekolah rendah, dia hanya pernah datang sekali untuk majlis terima hadiah. Masa aku darjah 6. Sebab tahun sebelumnya aku tak naik stage. Ha ha. Setiap kali diutarakan jemputan, dia akan tanya "Terima hadiah tak?". Jawapan aku pastilah tak. Jadi dia tak kan datang.

Aku pernah sekali tersesat di theme park, di Brunei. Dan seingat aku, itu adalah pertama kali dia pukul aku. Cuma pukul di pipi sedikit. Dan aku menangis nak rak. Bila aku tengok dia menghampiri, aku mesti takut. Takut dia lagi marah. Tapi ternyata, dia mendekat sebab nak pujuk. Mungkin ayah aku ni tak pandai pujuk orang. Dia cuma tarik aku, dan kata "Dah, pergi main ni" sambil tunjuk gelungsur. 

Aku yang berumur 5tahun. :)

Setiap kali ahli keluarga berbicara tentang dia, perkataan yang sering didengar adalah garang. My dad adalah yang paling garang antara 10 adik beradik. Even yang lebih tua dari dia pun takut kalau dia dah marah. Itu adalah antara sebab kenapa hampir 1 daerah Kota Samarahan ni kenal dia. Adik lelaki dia cakap, "Tengok muka pun dah takut, apa lagi kalau dia dah bersuara". At some moment, we laughed. Mungkin kalau dia masih ada, kami anak anak dia tak akan tahu pun pasal semua ni.

Always come across my mind adalah, macam mana kalau daddy ada lagi. Aku selalu harap, kan best kalau daddy ada. The picture must be perfect.

And I was actually miss the moment we had our dinner together, bertujuh tolak ke tepi abang sulung. Abang sulung aku tak duduk dengan ktorg, jadi dalam memori aku hanya ada kami bertujuh. Setiap kali dinner, mesti makan bersama. Sekarang, kalau aku balik rumah, hanya makan dengan kakak dan abang ipar. My mom, timing makan dia tak sama bak kata kakak aku. Jadi my mom selalu makan seorang sambil tengok tv.

Memang betul, bila kita tak ada salah seorang dari mereka, kita akan jadi tabah tanpa kita sedar. Itu adalah kelebihan anak yatim. Nak tak nak, kita kena buat keputusan sendiri. Mungkin itu yang mendorong aku jadi decision maker in some circumstances. Dan aku tak pernah homesick sehingga lah aku masuk university level.

Senyum

Untuk korg yang masih ada ayah, hargailah masa yang ada. One day, when you reminisce the moment, akan rasa sedikit terkilan sebab apa yang sepatutnya korg buat dengan dia, korg tak sempat pun nak buat.

♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Friday, April 20, 2012

Thesis: Kekeliruan atau memang tak tahu.


Aku ada satu habit yang ternyatanya kurang sihat.

Minum coffee di kala stress. Rekod tertinggi 4 gelas sehari.

Oh, itu zaman gila Nescafe 3 in 1.

Yes, I know over-dose in caffeine is definitely not a healthly way of living. Come on, I'm a health science student. Tipu la kalau aku tak tahu atau tak sedar keburukan caffeine.

Tapi, apa masalahnya? Tahu tapi masih di ambil mudah.

Begini la manusia. Oh, mungkin lagi betul kalau kata, begini la aku.

Sama seperti kau tahu, kalau kau parking kereta di bahu jalan yang ada garisan kuning, nanti DBKL akan saman kau. Tapi kau tetap parking di situ. Alasan: no parking available bro..

Padahnya duduk di kolej yang letaknya di tepi jalan. Macam kami.

Selak buku SPSS yang dibuku-cetak hampir 2 tahun lepas.

Aku buka helai demi helai. Kemudian aku alih ke laptop di atas meja. Aku buka perisian SPSS Statistic 17.0. Terpampang di kaca screen "You have no lisence blablabla". Shot! Aku install aritu, aku tekan butang exit di kala dia suruh aku lisence-kan. Sebab aku tak faham, dia suruh aku buat macam mana nak set lisence.

Aku ingat tak penting.

Aku tutup perisian yang tiada penyelesaian. Mungkin nanti boleh tanya mereka yang lain.

Aku belek lagi buku SPSS yang aku buka tadi. Satu pun aku tak faham. Sesungguhnya, apa yang aku belajar 2 tahun lepas ternyata sudah luput dari kepala.

Data aku ada dua, sebelum dan selepas makan. Kemudian aku blur. Mahu buat apa?

Aku belek carta besar aturan ujian ujian statistik. Data aku berbentuk nombor, boleh di-cartakan sebagai palang. Jadi, data aku adalah ordinal bukan?

Adakah data aku dikira lebih dari 1 kumpulan atau ia sememangnya dua sahaja?

Wait. My datas are mixed in negative and positive value. Adakah aku perlu buang negative dan ambil nilai number sahaja?

Gosh. Pertolongan amat diperlukan.

Aku hirup lagi sesisip air kopi. Sedap. Dan aku tak makan apa apa lagi arini. Burger bakar maybe in a short later?

Nenonenonenoneno~~


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Thursday, April 19, 2012

Asyik aku yang menjaga hati orang


Dunia. Apa yang ada?

Manusia dan perangainya.

Seringkali kita didengarkan keluhan hati. Dan mungkin kita juga yang mengeluh resah.

Ada masa bila kita mendengar seseorang berkata "Sesungguhnya aku terasa dengan dia", kita tanyakan "Dia tau?".

Sering kali, jawapannya pasti tidak.

Aku suka meng-ekspresikan apa yang aku rasa. Melainkan aku rasa perkara itu bodoh, maka aku diamkan. Keluhan yang aku dengar, sering aku rasa, insan ketiga itu patut tahu. Dalam erti kata lain, mungkin kau patut berterus terang dengan ke-terasa-an kau terhadap dia. Siapa tahu, di masa lain dia mungkin akan mengulang kejadian yang kau terasa-kan itu. Jadi, untuk mengelak si dia tidak melakukan benda yang sama, terus terang lah. Sekurangnya dia sedar apa kesalahan dia.

Tetapi jika kau berkeputusan untuk senyap dan membiarkan suatu perkara itu terkubur, jangan kau berkecil hati sebanyak dua kali ganda jika perkara yang sama berulang lagi. Kerana kau sendiri yang memberi peluang perkara itu terjadi lagi.

Pasti kita semua selalu mendengar frasa ini, "Asyik aku yang menjaga hati orang, tetapi tak ada siapa yang mahu menjaga hati aku".

Cuba kau fikir, kepincangan itu di pihak kau atau di pihak lagi satu?

Kalau aku, satu sahaja jawapan aku bagi. "Kalau kau penat jaga hati orang, jadi usahlah jaga. Jaga sahaja hati sendiri". 

Ya, jawapan aku agak berbunyi "penting diri". 

Tapi sebenarnya aku bernada sarcastic.

Kerana aku berfikir,
kenapa dia berkata begitu?. Mahu tunjukkan kepada dunia bahawa hanya dia yang berfikir untuk orang sekelilingnya? Mahu tunjukkan bahawa, insan di tepinya tidak pernah memikirkan hati orang lain?.

Ah, semua tu bullshit.

Aku paling benci frasa tu! Seolah olah, dia sahaja yang menjaga hati orang, padahal banyak yang terasa dengan dia.

Jaga la hati orang dan hati sendiri. Kalau betul kau ikhlas menjaga hati, pasti tak timbul isu siapa jaga hati siapa bukan.

*Sesungguhnya dunia aku sedang tunggang langgang. Dan apa yang aku bebel kat atas sebenarnya tak ada kaitan dengan hidup aku ni. Mohon dipinjamkan kekuatan siapa yang ada.

♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Friday, April 13, 2012

Heavy fever


Fuhh~! Fuhh~! Fuhh~!

Dah lama kan tak update blog ni. Phew, habuk pun dah berketul ketul.

Cerita tipu..

Aku sebenarnya in heavy fever mode. 2 hari dah. Demam kali ni berbeza dengan demam yang pernah aku rasa. Kali  ni, badan asyik rasa sakit sakit. Sakit yang macam lenguh lenguh tahap Gunung Everest. Kalau takat panas gila tu, normal la.

Dah lupa bila last demam. 

Aku tak pergi klinik pun kalau itu yang menjadi persoalan korg. Ambil panadol je. Ambil panadol 2 biji, tidur. Bangun tidur, rasa lega. Panas hilang, sakit badan ada la sikit sikit. Tapi few hours later, panas tu datang balik.

Sepatutnya aku kena telan lagi panadol tapi bekalan tak mencukupi. 

Kalau ikutkan hati, aku nak baring jeeeee atas katil. Tapi seseorang berpesan, jangan asyik tidur je, nanti lagi sakit. Jadinya, aku pun gagahkan diri untuk bangun.

Buka FB, jenguk kejap kejap Twitter. Dan tak lupa cari info untuk projek Pathology. Minggu depan nak present dah. Koff! Koff! Koff!

Badan sebenarnya rasa panas, tapi bila kena angin kipas rasa sejuk pula.

Tarik selimut, tutup 1 badan.

Bosan asyik pandang FB/Twitter, so update blog je la.

Dah tak tahu nak cerita apa lagi. Otak tengah keras. Oh, by the way, aku baru balik dari program kat Redang. Ingat nak update yang tu, tapi mood tengah melayang layang pula. Plus gambar aku dengan anak penyu angkat aku tak dapat lagi. ><

*Mohon dikembalikan kesihatan yang baik.


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒
Related Posts with Thumbnails