Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cuba fikir elok elok

..anda rasa anda dah cukup bersyukur?..

Saturday, June 25, 2011

when hatred doesnt work, just go with the flow.


i want to hate. once. 

give it a hard try to hate. hating is my last choice in a mission to kick someone out from my life. i means, kicking the memories, not the physical person. i remind myself, 'i hate you'. everyday. hoping, i can really hate you and forget all the good things we had. by time, it never works. i put all negative thinking about you in my mind, still it never works. i say to myself, 'lets throw all about him aside'. the next day i'm moving to new room, i only bring along the bear you gave me, leaving behind the other three. 

yes, i am not a lady who stick to her words. i always lose to my own ego. i promise to myself, i'll never hear anything from you. i tell the others not to mention you before me. not even a week, there i go being stupid texting you, being stupid looking at your sosial network to see how thing's going on with you. dumb by own desires, is totally me. please dont trust me when i say anything relate to you.

guess hating is not a better choice. but what had been said, can never be reversed. if it is meant God still want us to be bestfriend, we will forever be. if not, a better plan is waiting ahead. in a mean time, just go with the flow. and girl, stop bothering that person.

*listen to percaya padaku by ungu*

"i am not angel-hearted young lady, so hating is possible for me"

notabersepah:
.. i hope i still have the chance to see you holding the wallet. 


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Friday, June 24, 2011

pagi yang sayu


bangun pagi.
celik je mata. teringatkan perihal semalam. banyak. bukan ingat satu perkara je. ah, bodohkan. tengok hp, ada sms. *terus capai hp, sbb teringat xreply lg msg kakak ipar* aku agak lembap kalau texting in iban. sebab kadang kadang aku tak tahu ejaan dia macam mana. bercakap memang senang, tapi kalau aku iban campur malay la gamaknya. macam iban celup pula. jangan la nanti anak aku tak pandai cakap iban, ye dak.

siap-siap ke office.
dah siap semua, baju pun baru iron pagi ni. cakap kat intan, 'intan, aku turun dulu'. sekarang turn BGP menyumbang bakti membawa kami ke tempat praktikal. aku turun, panaskan kereta, buka radio-satu kemestian, dan aku termenung lagi.

*alamak, sakit perut la pula. g toilet sat*

*sambung*

petang semalam.
izni sms. 'lyne, jom g s.alam arini.kte mkn pizza.hehe'. fikir punya fikir, tanya intan, intan kata tak tahu. masing masing tak tahu jalan. pastu tanya min, minta teman. bagi pula banyak alasan. last last, aku lak bengang. 'dahla, takyah g! berkira sangat!'. terus hilang mood aku. lari ke pantry, minum teh. lately nie, aku senang nak marah, senang nak bengang. benda kecil macam nie pun aku rasa sakit hati je. aku sms izni, 'xtau la nak g ke x. tkot xsempat la..'. bila fikir balik, memang tak sempat. dorg nak buka puasa. ktorg pula paling awal keluar ofis pukul 5. kalau budak laki nie tak nak ikut, kena hantar dulu dorg balik kolej. sampai kolej almost 6 dah. jalan nak keluar bangi nie yang jammed teruk. kalau dari ofis terus ke sana maybe tak ada masalah sebab boleh terus jumpa tol. sampai sana mesti dah maghrib dah. pastu balik, mesti dah lewat. esok kerja lagi. masa balik, nak ke parking, memang aku tak cakap pape. memang aku tunjuk muka tak puas hati. selalunya bila sampai kat kereta, aku keluarkan kunci dari beg, aku pandang faiz, pastu aku pandang min. signal, siapa nak drive balik nie. tapi petang tu, aku nonong je pergi kat seat driver. dah buka pintu, baru faiz kata biar dia yang drive. on the way, min dapat call. dari adik dia. mak dia pengsan, jantung terhenti. aku dengar tapi aku tak pandang pun masa dia cerita sebab aku tengah bengang lagi. lagipun, ingat tak ada apa apa. sampai kat bilik, faiz call intan kata mak min dah meninggal. aku jadi speechless. petang tu juga dia balik.

tengahari semalam.
lunch hour. dorang ajak turun beli makanan. masa keluarkan purse baru teringat, aku tak ada duit. tinggal sen je ni, lupa nak withdraw. aku tanya siapa nak jadi sugarmummy aku. semua pandang, sebab masing masing bawa duit cukup cukup. intan suruh min pinjamkan, tapi min bagi alasan. aku kata, 'tak payah la!'. faiz gelak gelak, dia nie tak payah minta pinjam, selalu pun duit cukup cukup makan dia je. min, 'hek eleh, majuk lak dia. nah ambil la'. aku pun marah, 'aku tak nak pinjam duit kau, aku nak duit intan'. tapi intan pula tinggal rm2 T_T.

kat pantry pagi nie.
masuk ofis, terus sambung kerja semalam. dah sambung apa yang patut, dah start wiping, aku pergi pantry. arini, pantry sunyi. bancuh nescafe, duduk sorang sorang. tiba tiba rasa sayu. semalam rasa cam tak patut pula aku kasar dengan dia, nak nak pula lepas tu dapat khabar yang tak disangka. mak meninggal tak sama dengan orang lain meninggal. aku pula yang rasa nak menangis. airmata dah bergenang. teringat 7 tahun dulu. bila orang yang kita sayang meninggal, pastu tak sempat pula nak jumpa, memang sampai bila bila kita tak kan percaya yang dia dah meninggal. izni cerita kat intan, dila nangis nangis je masa bagitau kat dorg yang duduk shah alam. *terdiam* aku yang setakat kawan sekelas pun rasa sebak, nie kan pula dia, mak bf dia tu. papepun, kita doakan yang terbaik untuk dia.

sedih sedih macam nie, rasa nak jumpa dia. sebab aku tahu, tengok muka dia baru aku rasa lega. hp dah pegang. tapi aku fikir lagi, nak buat apa. karang tak pasal pasal pula awek orang ngamuk dengan aku. aritu pun dah ada couple gaduh sebab aku pergi sms bf dia. adoi. aku kalau sms orang, bersebab sayang. bukan saja saja nak msg dia berborak. ini yang aku tak suka kawan dengan orang yang dah ada gf. petang nie dah la intan balik. tinggal aku sorang sorang dalam bilik. kak syima pula sampai malam. maybe aku patut  luangkan masa petang nie mandikan BGP. budak busuk nie dah kotor sangat.

*adoi, gedik la device nie. dok canceling canceling je, cuba la smooth macam semalam.. kalau macam nie, sampai minggu depan pun tak siap nak buat wiping nie semua.. grrrr!
notabersepah:
.. tabahlah hati.. musim hujan sekarang, sampai masa akan muncul juga pelangi yang mewarnai hidup.. :)
.. xsabar tunggu esok, nak g bentong, jumpa orang kesayangan. berharap esok adalah hari yang baik baik je.
.. dpt sms dari izni kata nak datang sini petang nie.. lega~


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Thursday, June 23, 2011

HDD : Hard Disk Drive



A hard disk drive is a form of magnetic storage that is used as a persistent storage method. They consist of rigid or “hard” disks made of aluminum or glass with a magnetic coating. These disks are mounted on a spindle and spun by a motor. The disks are read by drive heads on an actuator arm that can move to read any part of the disk surface while it is rotating. The drive has a disk controller, which is a circuit board that controls the motor and actuator arm, controls reading and writing of data, and handles interfacing with the computer system. The hard drive interface is IDE or SATA with IDE speeds of ATA66 to ATA133 and SATA generation 1 (1.5Gbps [gigabits per second]) and 2 (3Gbps). Hard drives usually have the largest, cheapest storage capacity.

*copypaste je semua ni*

PLATTERS
- both sides of each platter are used for storage of data.

SPINDLE
- used to spin the platters.

HEAD ACTUATOR
- a mechanical device for moving or controlling the actuator arm to move the heads around the platters.

SLIDER & HEAD
- the mechanism used to read and write to the platters.

CASE & MOUNTING HOLES
- where the cover is attached to the case and also where the HDD is securely attached to the HDD bay in the computer case.
- The casing is normally sealed to prevent contaminants from entering inside the HDD

ACTUATOR ARM
- a mechanical arm enabling the HDD read/write heads to extend over & in-between the platters for reading and writing to the HDD.

JUMPER
- changes the drive either to be master or slave.

***
ok, cukup nota untuk arini. *giggle* pelik sebab aku post pasal hardisk? *gelak* nie adalah task sampingan Tn Wan Zul bagi. lepas dia tunjuk kat ktorg secara live apa isi kandungan hardisk, seperti gambar di bawah, dia suruh ktorg cari pula nama nama component dalam tu. dia kata, kena la tahu sikit apa ada dalam tu, memandangkan kerja ktorg arini adalah berkaitan HDD. [editted]

dah boleh jadi cermin lak platter nie, hehe

bos buka hardisk nie and bagi ktorg tengok sebab dia nak tunjuk kenapa dia tak bagi ktorg kasar sangat sampai hentak hardisk tu. nampak yang macam jarum tu, kalau terhentak, jarum tu boleh beralih sampai terkeluar dari platter. bila tu jadi, hardisk dikira rosak aka cannot be detected/ read. and actually banyak lagi sebab dia rosak, itu just one of it la..

*arini aku bengang sikit dengan classmate aku. sebab dia ambil remeh bila aku ajak teman pergi shah alam, nak jumpa budak budak bomba tu. then balik tadi, dia dapat call dari adik dia, kata mak dia pengsan, jantung terhenti. dah sampai bilik, faiz call kata mak dia dah tak ada. oh my, tiba tiba rasa sebak. rasanya dia dah lama tak balik rumah jumpa mak dia, dan arini dia langsung tak sempat nak jumpa untuk kali terakhir. kita sama sama doakan mak dia k, and dia juga, moga moga dia tabah. 

notabersepah:
.. rasa sangat tak sedap hati.. tadi masa balik, lgsg xpandang muka kawan tu sebab bengang sgt.. rasa bersalah pula.. :(


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Wednesday, June 22, 2011

REPOST: Pendamping


tadi blogwalking kejap. jenguk satu blog nie, dari isnin aritu aku nak masuk blog dia. tapi kekangan internet kat office yang slow plus banyak sangat blocking plus faktor pakai mini notebook mungkin turut menyumbang tak boleh nak buka blog dia. so, arini teringat pula nak buka sebab tadi buka dashboard nampak link blog dia. dashboard blog tau, bukan dashboard kereta. o.0

aku buka blog dia dan aku scroll sampai ke page sebelah takat mana yang aku tak baca lagi.  dia baru kahwin, so kebanyakan cerita pasal dia kahwin gak la. then aku stop kat satu entri nie. gambar dia kahwin, comel je. then aku baca apa dia type kat bawah gambar. tiba tiba aku rasa, sweetnya. aku suka apa dia cakap kat situ. nak baca? jap aku copy paste. 
***

pedamping.
carilah seorang lelaki yang menerima kita seadanya,
untuk dibuat pendamping dunia akhirat.
jangan mencari seorang lelaki yang mendampingi kita kerana harta dan kecantikan fizikal.


aku dah dapat pendamping.
doa aku,semoga cinta dan sayang dia pada aku sampai bila -bila.

kalau dia satu hari nanti dia kalah pada ujian kesetiaan yang allah uji,
aku harap aku masih punya hati untuk dia.

harapan aku tinggi.
semoga dia berjaya harung ujian kesetiaan itu nanti sebab hanya dia yang aku harap pendamping di akhirat sana.

amin.


p/s :: cari pendamping anda.semoga hidup kita sentiasa dalam keredhaan yang esa.
***
sebenarnya aku cetaktampal nie tak tanya pun owner blog. glup glup. sesukahati aku je kan. so, sorry akakkkkkkkk. kat blog akak nie tak ada chatbox, ke browser aku yang lambat loading tak tahu la. entri pula jauh ke belakang, so kalau aku komen, tak tahu kalau dia baca ke tak. so how? jap, biar aku letak link. kalau nak baca blog full, click sini. kalau nak baca entri yang aku cetaktampal, click sini. serious, aku sangat suka entri yang nie, especially ayat last before amin. *senyum lebar2*

pendamping. mula mula tengok tajuk entri nie kat dashboard. nak cite pasal antu ke? *giggle* semua orang nak pendamping, pasangan hidup. tipu aih siapa tak nak. tapi ada kawan aku awal awal dah kata tak nak kahwin. hurmm. tak pernah tengok orang sikh kahwin, bila dah dapat kawan sikh, tak nak kahwin la pula. *sigh* comel kan bila dengar orang kahwin muda. walaupun sebenarnya it's kinda scary. lalalala~

notabersepah:
.. aku rasa cam nak keluar, nak jumpa orang. tapi xtau nk jumpa siapa. ada siapa2 nak jumpa aku tak skg???..
.. dapat rasa impian aku nak kawen awal bakal terkubur.. xpe, God must have a better plan for me, amen. :)


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Tuesday, June 21, 2011

:)


pilihlah dia, orang yang dah lama awak suka
dia kan yang teman awak dulu masa awak baru putus cinta
yang banyak nasihat awak supaya bersabar
yang sentiasa berpesan pada awak, jangan kacau ex awak dah
sebab dia tak nak awak gaduh besar dengan ex awak
dia juga yang teman awak sampai lewat malam
chatting, cerita itu cerita ini agar awak tak rasa keseorangan
tak terasa kehilangan
ajak awak keluar, tengok wayang, jalan jalan supaya awak tak terus bersedih
dia yang bagi kata kata peransang, minta awak jadi kuat
jangan mudah tumpahkan airmata
bila awak kata mak awak sakit, awak risau
dia juga yang teman awak sampai terbitnya mentari pagi, sampai awak tertidur
pergi la kat dia. dia lebih penting
papepun, saya dah berhenti mendoakan yang baik baik untuk awak
biarlah dia je yang mendoakan awak.


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

pagi pagi dah dengar orang kena rompak & tikam


pagi nie, kurang sejuk di office. semalam pun sama. air-con lambat on ke apa. so, arini masuk office dengan cool sikit. duduk duduk, tengok dorg pasang laptop, tengok dorg main angry bird. pagi pagi dah main game. ada yang buka facebook. kat sini, sebelum pukul 8.30, boleh lagi buka facebook tapi selalunya aku tak buka pun. malas. bukan ada apa apa pun dalam tu. laptop pun aku lambat buka.

pagi nie mengantuk. rasa nak tidur balik je. tengok jam, 8.35. nak g minum jap la. lapar. pepagi perut dh berbunyi. aish, semalam makan megi je dengan intan. megi kari fresh dari periuk terus masuk ke perut. ok, stop talking bout megi. aku pun terus ke pantry senseorang. jenguk kejap dari pintu, ada orang, hoh. aku kalau ada orang segan sikit. tak nampak muka, sebab kena cover dengan newspaper. tapi aku instict nie macam Tn Khairuddin, ketua cawangan lucuthak aka FOP. aku pun beranikan diri sikit, nak buat air je kan. kalau rasa segan segan nak duduk semeja, aku bawa lari je la air tu nanti. sampai kat pantry, eh, ada lagi sorg. yang nie aku tak tau nama tapi pegawai FOP juga. jarang nampak Tn nie, ada pun mesti tengah makan pagi aka lunch. kalau duduk lepak lepak kat pantry, memang tak la. kat sini, pegawai jarang makan masa lunch hour. dorang makan nasi pagi pagi lagi. makan sekali sehari katanya. kalau lapar petang, baru turun lagi beli makanan. tak pun masak megi. ktorg ada microwave, ada megi stok macam setahun. ok, setahun tu tipu. ktorg nie je yang conquer pantry masa lunch hour.

aku pun ambik mug, nescafe. 'mana kawan yang lain?', Tn Khairuddin tanya. 'ada kat dalam lagi', aku, sambil senyum sambil pointing finger ke arah bilik mesyuarat. pagi pagi kalau senyum, mood jadi elok. kan?. 
 *remove*

ok, berbalik pada cerita asal. pegawai yang ada dah pergi melawat, kat hospital. tadi Tn Wan Zul masuk, ktorg tanya dia. dia kata, bukan masuk ICU, masuk emergency je. luka kat tangan, dalam, sampai tulang. kat perut maybe ada kena sikit. hopefully tak teruk, kesian kalau dengar mangsa kena rompak nie cedera ke apa. ish ish. doakan dia k. baru semalam sembang dengan dia, dia kata kerja dia banyak lagi tak siap, bla bla bla. orang iban ni, tapi baru semalam sembang dengan dia in iban. before nie kalau dia tanya pun mesti in malay. aku kalau orang tak mula dulu cakap iban, aku memang tak cakap. lalalala~

notabersepah:
.. so korang, keluar umah hati2 sikit k. risau pula aku..


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Monday, June 20, 2011

kegunaan CCTV (assignment Tn Syed)

Kegunaan:

1. Pengawasan

Sebagai pengawasan di perumahan, bangunan pejabat, lapangan terbang dan premis perniagaan seperti bank dan pusat membeli belah. Untuk merekod aktiviti sekitar kawasan tertentu. Jenayah seperti kecurian yang berlaku direkod dan pelaku boleh dikenalpasti.

2. Industri

Proses industry yang membahayakan nyawa pekerja memerlukan pengawasan dari jauh. Antara kamera yang digunakan adalah line scan camera dan thermografic camera yang membolehkan operator mengukur suhu. Penggunaan CCTV dalam industry mungkin diperlukan dari segi undang-undang.

3. Memantau lalulintas.

Kegunaan CCTV dalam lalulintas adalah untuk mengesan kesesakan dan kemalangan. CCTV juga dipasang untuk mengesan salah laku pengguna jalan raya seperti melanggar lampu isyarat. tetapi CCTV tidak berfungsi sebagai perangkap halaju.

4. Keselamatan pengangkutan awam.

CCTV digunakan untuk memudahkan operator mengendalikan pengangkutan awam. Contoh, operator boleh memastikan penumpang tidak berada di pintu semasa operator menutup pintu tren dan tidak membahayakan penumpang.

5. Kegunaan undang-undang

Digunakan di balai polis atau mana-mana agensi yang mengendalikan soal siasat. Merekodkan sesi soal siasat secara visual yang boleh dikemukakan di mahkamah. Juga sebagai langkah berjaga-jaga pihak berkuasa tidak menyalahgunakan kuasa menyoalsiasat.

♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

30 Things in 30Days: Day1



*pandangan keliling bilik mesyuarat*
semua orang sibuk dengan hal masing masing. me, not excluded. busy thinking bout this '30 Things in 30Days' that i said earlier. last week, Tn Wan Zul said he'll give us new task, cases he need to finish up ASAP. but until now, not a single word from him. so, until then let make use this free time as we should. *wink*

Day 1 — Your favorite song

i have lots of favourite songs, normal being always had that. but there is one song which have a deep, very deep meaning in my life.


click on the song title for lyric. i've been putting this here a year ago, a year full of new experiences. a year i knew him who made my heart glowing then glooming at the end. two years after crushing on him, deep into him, now i can freely calling him friend. those who knew, keep your mouth close ok. because now, that flying-like-a-butterfly feel is no longer with me. infactuation. he's a sweet guy, has a sweet smile. called him 'a favourite face' once before. *giggle* this song, it still reminisce me, remind me of some1 new.

mostly, the songs i listen to are those that i can say, swayly music(?). lagu yang slow mendayu dayu la kiranya. for english song, i prefer Plain White T's. their songs reflect reality. the pain, the lovely.

i used to listen crazy-ly to System of A Down. in the top list are, Lonely Day and Roulette. a friend said '1st time tengok ada perempuan suka lagu system'. hoh?. i first listened to SOAD when i was in form2. being in a class full of 'budak nakal' made me this. but trust me, SOAD songs are great. great in relieving stress.

another is, Zee Avi. a malaysian whose being famous in the west. i dont remember which country. her songs and her voice are the greatest. cant list out which one i listen the most because i love all her songs. ok, give you one song, Bitter Heart. listen to it!. *haha*

i dont really into malaysian singer. but i do listen them, it's not that i dont. i like the song but not the singer. if the song is meaningful to be heard, then i'm in it. sometimes, the indie song is better than the you-know-who-i-say singer. compared to malaysian song, im more to indonesian song. because mostly the songs they had are the one that shows real life. they sing the reality, not the fairy tales ending. Lyla, heard them? Bernafas Tanpamu, their first song i heard. one of my favourite group singer. it's like listening to Plain White T's in Indonesian version. i mean the meaning they had in their songs, not the way they sing or the music they bring in.

there's a lady singer. indie. i adour her. the song she wrote by her own, and she sang by herself is the one i'll listen to when i was down to the earth. i know you know her *tongue* two of her songs that inspired me, 'Pheonix' and 'Sampai Tua'(i played guitar for this, only for the starting, :P).

Azreel Azhar, ever heard of him?. Sesal, Mahbubku(together with his group) and Berhenti Mencari Rindu. give it a try ok.

lagu Jayzuan pun sedap! jap, apa tajuk dia?............ ok, jumpa dah. For Lovers. p cari sendiri. :P

*each song remind me of the phases i have in life, the upside down, the broken heart, the happy moment with you, everything. 
i think my taste is transiting. lately i listen to malay/indo songs most of the time. mode patah hati kot.

*lagi satu, dengar lagu nie. Hidup Ini Mahal-Goliath. lagu nie comel!!!

notaberepah:
.. lalalalalalalalalalalalala..
.. those link i give is lyric not song/video because cant open up the utube here. huuu

♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Sunday, June 19, 2011

sebab saya sayang awak lagi...



BILA KITA SAYANG ORANG TU
KITA TERIMA JE APA YANG ORANG TU KATA
TAPI BILA DIA KATA KITA?
HATI KATA TAKPE SEMUA MANUSIA TAK SEMPURNA

BILA KITA SAYANG ORANG TU
KITA TUNGGU DIA LAMA PUN TAK PE
TAPI BILA DIA TUNGGU KITA??? DIA MARAH2
HATI KATA ALA ADATLAH ADA YANG MENUNGGU DAN DITUNGGU..

BILA KITA SAYANG ORANG TU
KITA TAK TIDO PUN TAK PE JANJI LAYAN DIA YANG TENGAH BOSAN,
TP BILA KITA BOSAN ADA DIA LAYAN KITA???
HATI KATA TAK PE DIA BUSY KOT..

BILA KITA SAYANG ORANG TU
KITA GADUH DENGAN DIA, KITA DIAM JE
TAPI DIA HEBOH 1 DUNIA
HATI KATE TAK PE, DIA TENSION TUU..

BILA KITA SAYANG ORANG TU
KITA CALL NAK CAKAP DENGAN DIA
TAPI DIA GAYUT DENGAN ORANG LAIN..
BILA JADI CAMTU,
HATI KATA TAK PE, DIA ADA HAL NAK CAKAP DENGAN KAWAN DIA..

BILA KITA SAYANG ORANG TU
KITA BERCERITA DENGAN DIA, CERITA DENGAN TUNGGUL LAGI BAIK
TAPI BILA DIA BERCERITA DENGAN KITA..
KITA DENGAR,
TAKPELAH, TAKKAN DIA ASYIK NAK BUAT SEMUA BENDA UNTUK KITA..

BILA KITA SAYANG ORANG TU
KITA TAK SANGGUP TENGOK DIA DERITA
TAPI DIA TAK PERNAH HARGAI DIRI KITA,
HATI KATA, TAU TAK BETAPA KITA SAYANGKAN DIA?

BILA KITA SAYANG ORANG TU
KITA SANGGUP TINGGALKN DIA SELAMA2NYA UTK DIA BAHAGIA
TAPI ADAKAH DIA TAHU PENGORBANAN KITA??
HATI KATA, TAK PE, JANJI DIA BAHAGIA....

*cetaktampal dari blog orang*

*sy masih sayang awak, masih menginginkan awaklah suami, ayah kepada anak2 sy, ketua keluarga, penasihat sy. tapi sampai masa sy betul2 kenal awak, sy akan simpan perasaan ini dalam2, ok bakal suami? 
*sy akan buang perasaan nie jauh2. kalau ditakdirkan kita berjodoh, Tuhan pasti kembalikan perasaan itu kat kita, kan.
*ye, janji awak bahagia.

[aku rasa aku edit gambar nie dari tahun lepas lagi, baru arini masuk blog. pfft!]
"look carefully into the light of life, perhaps the happiness is there"


notabersepah:
.. not so well lately. tapi arini terpaksa datang kerja, semalam dah skip aka ponteng. hurm :(



♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Wednesday, June 15, 2011

our 3rd week


Monday blues;

starting the day by assuming; 'minggu nie free'. and me, bringing along my laptop to ease the job. punch in the punch card before 8, then having early nescafe at the pantry. last week, Tn Badri said, 'saya nak kamu semua turun untuk perhimpunan bulanan. kat B1, ada dewan tahu kan?'. 8.20am, we left the office and heading to B1(basement 1). it  was a freezing place! i wonder if this one building is actually freeze lika artic. sitting with intan and separate from the others kinda made me blur, i forgot ladies and gentlemen had to sit separately. this assembly was a long way to go. like what we had in the school once before. the different was, the main man whose speak in front, is one of the important person in the country. here, we sang the Negaraku, Lagu Wilayah Persekutuan, and Bersama Lakukan Perubahan. it was years i dont sang Negaraku. also, we had the ikrar.  next, we had the buletin reading, some kind like a report of what the team had done for May, the money value they got from 'lucut hak' and 'sita harta' and the operation they carried together with the total of culprit they got. the last part was the speech from the Ketua Pesuruhjaya. it was a long speech, serious. and we played monopoly all the way round. finish the assembly around 1030, had 'jamuan ringan' of nasi lemak. before leaving the hall, the announcer told to stay back for 2 talks. once we got the nasi lemak, we headed back to the tingkat 6, entering the office and met up some other officer. 'takyah la turun', they said. as a good practical student to a good supervisor, we didnt. *tongue*

it was noon, and we're given a new task. a new case. and we were asked to analyze the exhibit. another long way to settle down. busy day. and there Tn Ridhwan came in, asking us to go for lunch, 'dah makan belum? ada duit tak nie nak pergi makan? nah ambil nie, g beli makanan'. us, speechless and at 1st trying to say no but he kept saying 'take it'. that day, when we had this operation at shah alam, it was him also who paid the bill. the officers here were kind-hearted when it come to food. trust me. because the day we went back from shah alam, two officers bought us waffle because had them company for the day. today, no $$$ slipping from our wallet. then, a savior, (i called him that) came. Tn Wan Zul steppd in, asking we're ok or not and saw what we had done to the exhibit. he was like ':O. what had you done?'. later, he taught us of what we should do and help us a lot on the next hours. giving reason why i called him the savior. in the evening, teammate played that 'angry bird' game because everyone were out of idea on what to do next. with all the codec we needed to download, and software as well. they killed. so, we decided, lets continue tomorrow since it was almost 5.

Tuesday still had the blues feel;

second day of the 3rd week. as usual, punch in, had an early drink at the pantry, buy keropok lekor from the cafe using the RM3 balance from yesterday's Tn Ridhwan-punya-duit-belanja. only then, we continued the thing we left yesterday. early morning, Tn Wan Zul came in. asking the same, 'macam mana?'. told him the problem we had, and he gave some idea of what should we do next. 10am, Tn Ridhwan stepped in, 'siapa nak ikut saya beli barang kat alamanda arini?'.

around 1130, Tn Wan Zul knocked the door, 'eh, cepat cepat turun. kena kosongkan bangunan nie'. we're puzzled and he said, 'eh, betul nie'. reaching the 1st floor outside the building only then we heard the safety bell ringing. and we heard from some other staff, they felt  the building shaked. almost an hour later, the firetruck reached. and we're deciding to had some snack in the cafe. starving. having another keropok lekor and teh tarik was a good way to chill the stomach. then, faiz and min joined us. at 1pm, we headed back to the office. seem the firestuck had went home. later, faiz and min continued the analysis while intan and me followed Tn Ridhwan buying the 'barang dapur'.

late noon, Tn Wan Zul came again. at the moment, we're just finish the writing report after reporting to Tn Badri the file he wanted was not there. 'korg yakin ke file tu tak ada kat situ?', Tn Wan Zul was so good in giving psycho expression and asked a psycho question. we had a short discussion, and he told us so many things about forensic computer, his expert field. it was 4 something in the evening, and we had our lunch at the pantry, sitting together with the other officers. had talk and chat with them was kinda fun. day by day, we can see how good they are having fun toward each other. guess our days here will not be as bored as before. almost 5 and they played the pingpong. we left the building 530 and the road was damn jammed. intan said, 'lain kali korg nak main pingpong tu, jangan main pukul 5, tengok kita balik jam nie teruk r jammed dia'.

wednesday is today;

we decide not to have another analysis on the exhibit since Tn Badri have another eviden from the IO. so now, yaa now, im updating this in the office and they play this 'angry bird' again. still not meeting Tn Badri, means no new task. this 1030, we have to empty this meeting room as the officer gonna have their meeting here.

*today is english day perhaps.
*just forget the idea to bring own laptop, it cant access the internet. pffft!

notabersepah:
.. rindu org2 tertentu..


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Tuesday, June 14, 2011

simple note #17


untuk orang yang berkenaan;

SAYA MINTA MAAF.
:)
♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Friday, June 10, 2011

bila dah tak tahu nak buat apa ~

great day!

semalam agak bosan di ofis. walaupun ada kerja tak settle lagi, tapi mood mencari tu menghilang pula. so, lastly blogwalking je la since dorg tak pakai internet. semalam still pakai 1 cable connection, arini ketua unit komputer bagi modem yang boleh sambung lebih dari satu cable *relief*

sekarang nie kena cari info pasal CCTV. task macam mana nak sita CCTV. 1stly kena tahu apa tu CCTV then baru boleh tahu cara cara sita tu. tadi dah cari sikit. aku pick jenis CCTV Speed Dome dengan Mini Speed Dome. mood pagi nie buntu sikit. lapar. haus. tak breakfast pun lagi. so, merewang kejap ke blog. update something *hehe*

semalam masa blogwalking, jenguk banyak juga la blog even tak sampai 10. jenguk blog Fatin, Bal, Wen, Niya and beberapa yang lain. Bal blog pasal fav song, mula mula tengok tajuk macam biasa je. then buka la nak tengok dia tulis pasal apa. she's writing this 30 Things in 30 Days Challenge. ohoo, cam menarik. then buka blog Wen, rupa rupanya she's also writing the same thing. ha ha. i think i wanna give it a try la. since sometimes we're doing nothing, aku pun merayap la kat blog even tak tahu nak update apa. *sengih*

below is the list of the 30 things in 30 days challenge. we'll see if i can make it (tapi rasanya tak akan jadi 30 days direct nie. errrr):-

Day 1 — Your favorite song
Day 2 — Your favorite movie
Day 3 – Your idea of the perfect first date.
Day 4 – Your favorite photograph of your best friend.
Day 5 – What makes you different from everyone else?
Day 6 – A song to match your mood.
Day 7 – A photo of an animal you’d love to keep as a pet.
Day 8 – A picture of your favourite memory
Day 9 – Your current relationship, if single discuss how single life is.
Day 10 – A photo of the item you last purchased.
Day 11 – 5 facts about you.
Day 12 – A photo of something that makes you happy.
Day 13 – What kind of person attracts you?
Day 14 – Who are you?
Day 15 – A TV show you’re currently addicted to.
Day 16 – Something you don’t leave the house without.
Day 17 – How you hope your future will be like.
Day 18 – 5 things that irritate ME about opposite/same sex
Day 19 – A picture of something you want to do before you die
Day 20 – The meaning behind your blog name.
Day 21 – A photo of your favorite place to eat.
Day 22 – A letter to someone who has hurt you recently.
Day 23 – Your dream wedding.
Day 24 – A photo of something that means a lot to you.
Day 25 – Short term goals for this month and why
Day 26 – A photo of somewhere you want to go.
Day 27 – A picture of your favourite band or artist
Day 28 – In this past month, what have you learned?
Day 29 – Something you could never get tired of doing.
Day 30 – A photograph of yourself today + three good things that have happened in the past 30 days

banyakkkkkkk~~

ok, stop writing about those things. arini jumaat. means rehat tengahari panjang. 3jam. memula plan nak turun putrajaya after lunch. aku nak melantak rotiboy, intan pula nak melantak aunty anne. ktorg habis makan dalam pukul 140, then nak pergi toilet, nak cuci tangan. sampai je kat pintu depan before lif area, d'oh!! pintu terkunci! remember i said this place need a pass to access into? nah! nie la dia. gara gara pintu dah terkunci, pass tak dak, maka ktorg pun tak boleh nak keluar. cuci tangan kat pantri pakai air mineral la ktorg. *muka sedih*

and also, our another 2 hours lunch time, we spend it in the meeting room je. no rotiboy, no aunty anne and definitely no alamanda.. pfffft~

notabersepah:
.. nothing special happen today..


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Thursday, June 9, 2011

roling stone gather no moss: idioms





arini dalam pejabat, or specifically im saying we're in the bilik mesyuarat. eh, wait. did my mixed eng-malay blocking your impulse in your brain synapse? *muka bodoh*


dalam bilik mesyuarat, kami didatangi KPKPs Hasnan. atau lebih dikenali WakNan. this old folk sangat suka bercerita pasal idiom, life and more important pasal rasuah. pagi ni, dia datang bawa article baru. talking bout 'rolling stone gather no moss' idiom. 


"rolling stone gather no moss"
rolling stone refers to a man whose not having own stances(pendirian). a man who did one job at a time, but then get tired and deciding to have another. sebab tu a roling stone dia tak menghasilkan moss(lumut). fikir logik. manusia yang tak tetap dalam melakukan sesuatu pekerjaan, tak akan menghasil suatu hasil which refering to moss. ye la, kalau batu dah dok golek golek, mana lumut nak lekat atas batu. ye tak?


itu idiom WakNan bagi arini. memula ktorg masuk dulu, dia suka cakap ni "Jack of all trades, master of none". idiom nie timbul, bila ktorg tak ada major in our field. ye la, belajar yang general je. idiom tu membawa maksud, kau belajar banyak benda tapi tak ada satu pun yang kau expertise. dalam case ktorg, belajar secara general tapi tak ada satu pun field forensik yang ktorg mahir/expert. 


aritu pula, dia bagi article pasal "The face as an index of character". dalam article nie, cerita pasal dari riak muka, kita boleh tahu character seseorang. tapi tak semua ada ability macam tu. aku pun tak reti. bagi aku, kalau orang tu behave well, talk nice, baik la tu bagi aku. tapi jangan pula korg jumpa aku pasni, buat buat baik pula. sekeh mau? 


lagi satu article, pasal idiom yang pakai kuda. contoh: "You can take a horse to the water but you can't make it drink". maksudnya, kau boleh mengajak/bagi cadangan kepada seseorang tapi kau tak boleh paksa seseorang nie untuk buat apa yang perlu dia buat. kira sama la kalau kau kata, kau bagi segelas air kat tetamu tapi kau tak boleh paksa dia minum. kan?


dua tiga hari ni, WakNan asyik panggil nama aku. memula dulu dia suka cakap dengan faiz. so, bebudak nie kata WakNan suka kat aku. maybe sebab muka aku nie lembut plus aku memula dulu melayan la juga bila dia dah dok bagi ceramah semua. -.-


tahun depan dia retire dah. so, pegawai pegawai yang ada kat sini kata 'layan je la WakNan tu, dia bosan kot'. dia selalu jenguk ktorg kat bilik mesyaurat nie, once dah bercerita, panjang aihhh. dua hari lepas dia suruh ktorg tengok video pasal rasuah yang diadakan di KLCC. lama dah video nie. dia suruh ktorg hayati cause dalam tu ada lagu dan lakonan. all about corruption. aku nie kalau bab hayati lagu memang lemah la. kalau ada lirik or lagu tu kita memang dah sedia ada tahu, xpe la juga. tengok sampai half je, arini maybe sambung lagi. bebudak nie semangat pula nak tengok. bajet task semua dah siap.


notabersepah:
..arini on9 pakai lappy min, lappy nie lagi besar dari lappy cawangan. lappy cawangan tu wat mental je, dengan button mouse keras lagi.. >.<



♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Wednesday, June 8, 2011

simple note #16



"call me stupid, when i always be there for you, have you company when you need it, whereas in your heart and your mind, you're actually having some other lady in there. ya, just call me stupid".



♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Tuesday, June 7, 2011

kerja semasa cuti semester. part2: cari lain (?)

Hari kedua.

Hari kedua nie, masuk macam biasa. Shift pagi nie, kena kemas kemas pula bahagian freeze. Tak tahu sangat nak buat apa, just tolong tolong la. Then, supervisor suruh susun bahagian sejuk yang letak sayur etc. habis kat situ, aku pergi kacau norli tengah check roti. Tiba tiba ada sorg nie panggil, suruh buatkan kobis. Gila banyak weis~!! Buat kobis tu start dari pukul 9++ sampai pukul 12. Pukul 12 rehat. Then ada akak nie pesan, lepas rehat masuk timbang *yeay!* ganti staff yang nak rehat.so, aku pun g rehat dengan sorg staff nie. Then baru bermula peranan aku. Tapi aku tak timbang la, tolong seal plastic beg. Nak timbang, kena tahu bar code. Haaa, part nie la yang sengsara sikit. Dia kata, kena ingat semua bar code. Sebab sikit je barang yang ada kat button timbang. Korg boleh imagine kan machine timbang dia macam mana? Kat sini aku dah rasa sikit beban dia. Come on la weis. Aku nie baru je lepas habis exam, baru je nak rilek otak dari mengingat things. Tup tup, masuk kerja part time kena mengingat lagi. In one week lak tu. Kalau tak ingat, kena marah. *hantuk kepala* tapi aku fikir, just give it a try la dulu. Tak cuba tak tahu kan. Maybe senang je kerja nie. So kerja sampai petang, pukul 6. Kerja sealing je, then try belajar tengok macam mana dorg timbang. Try ingat mana mana code barang yang customer selalu beli. Balik petang nie, terbongkang lagi atas katil. Sakit kaki! Berdiri macam non-stop dah nie. -.-



Hari ketiga pula aka hari last….

Hari ketiga, as usual. Punch masuk. Ada meeting pula. Meeting staff. Semua staff yang ada gather and ktorg staff baru introduce ourselves. Kat sini, timbang kena hentam, especially from cashier. Kata timbang salah laa, ada barang tak seal la. Habis meeting nie, meeting antara staff timbang sekali dengan supervisor. Kena lagi. dia warning, pasnie tak nak dengar timbang kena hentam. And kalau ada salah timbang, dia bagi memo. Again, beban makin memberat. Oh my. Aku pandang norli, norli pandang aku. Hari ni, kerja macam biasa, macam semalam. Tapi kali nie, ktorg dibagi chances untuk try timbang. Tukar tukar la. Kalau customer dah queue panjang, staff lama ambil alih. Sambil sambil tu borak juga la. Dorg cerita, kalau queue panjang, manager marah. So, kena cepat. Kalau salah timbang, kena marah juga. Dorg pesan juga, dah timbang tu, check dulu harga betul ke tak. Means tak boleh la nak super duper cepat la kan. Then ktorg fikir, kalau macam tu, memang queue akan panjang la. Kenapa pula manager nie nak marah. Korg boleh faham tak apa aku cakap nie? Nak pastikan harga betul, kena belek dulu tanda harga. Means gonna take time la kan. Bila take time, queue probably jadi panjang. Manager nie pula, marah kalau queue panjang because customers gonna wait longer, marah juga kalau kita salah timbang. So, benda nie menimbulkan dilemma untuk ktorg yang newbie, yang still banyak lagi tak ingat. Aku ok sikit la, sebab bila queue panjang je, staff lama ambil alih so memang tak ada masalah pun dengan customer. Norli aritu kena tegur dengan customer. Since ada certain barang ktorg tak tahu nama. So, customer tu tegur dia tak kan tak tahu nama sayur tu. Dia tak nampak kot norli pakai tag ‘New staff’.

Balik kerja pukul 6, cakap dengan norli “tak boleh la kerja nie, tak larat nak mengingat”. Maka, ktorg pun teruskan perjalanan ke Warta sebelum ke kedai makan. Misi: cari kerja baru. Pusing pusing Warta, naik tingkat 1, Nampak iklan lekat “JAWATAN KOSONG”. Mula mula usha stall jual baju budak budak. Gaji ok, kerja jaga stall je. Then, ktorg usha lagi satu kedai baju. Gaji rendah sikit. Kerja serve customer. Then, ktorg tengok lagi satu kedai. Kedai kasut. Mula mula, segan nak masuk. Norli la yang pergi tanyakan. Terus jumpa bos. Bos lak tanya bila boleh start kerja. Uih, gaya cam senang je nak dapat. Sama macam orang lain, semua nak yang kerja lama. Ktorg kata boleh kerja sampai bulan 9. Bos lak kata, dia memang perlukan pekerja sampai atleast raya sebab memang dia urgent nak pekerja. Pekerja langsung tak ada. Yang ada sekarang nie pun, dia pinjam kejap dari kedai beg dia. Bila dengar dia cakap camtu, rasa cam tak sampai hati lak sebab ktorg plan sebenarnya nak kerja sebulan je. Sebab 1month later, ktorg nak praktikal dah. So, norli pun terus terang, bulan 6 maybe nak berhenti sebab ada program uni. Bos kata tak apa, kerja je dulu sementara dia cari pekerja tetap lain. So, ktorg akan start kerja esoknya, and no more econsave!!!!

See you at next entry!

notabersepah:
.. updating blog in the office again, using notebook.. sigh~ tak reti la pakai notebook. i want larger laptop!!!!
 

♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Monday, June 6, 2011

duit makan


arini nak bercerita sedikit pasal duit makan. kalau korg, berapa yang korg akan belanjakan dalam sehari untuk makan? RM5? or RM10? ke lebih? eh?

kalau aku pula..

dulu, tengah dalam sem ada la RM10. itu secara kasar. kadang kadang less than that. standard la. tengahari makan RM5, malam makan RM5. apa? banyak? uishhh. aku nie jenis wajip makan. tak makan maksudnya tak indah la hari hari aku. so mostly, i'll spend around RM10 perday for food.

itu dalam sem. sekarang nie aku luar sem. cuti la. so, cuti nie, aku kerja part time. cuba teka berapa aku spend untuk makan? hurmmmmmmmmmmm. lepas kira kira, tolak ini tolak itu, ada la dalam RM15. ha? banyak? agak la. aku pun terkejut. pagi aku breakfast, keluar duit. tengahari nak makan, keluar lagi duit. petang lapar and mengantok, beli sikit makanan and beli nescafe. malam habis kerja, makan lagi. so total up semua, sampai gak la RM15. banyak kan. mana la duit sekejap je lesap. *sigh*

so, 1 way aku nak kurangkan belanja makan, aku masak nasi sendiri. lauk je beli. lauk pun jarang dah beli sayur. serious, lama dah rasa tak makan sayur. >.< tang tu, boleh la save dalam RM1. nescafe pula, ha yang nie memang susah nak tinggal. dulu aku beli yang Giant punya, RM2. nak jimat beli yang bungkus dari kedai makan. selalu beli kat kedai makan tu charge RM1.80. ok la, even just kurang 20sen. awal awal kerja dulu, suka beli roti kat Giant. sekarang dah kurang. nak makan, terus makan nasi tengahari. jimat dah dalam RM2-RM3. awal awal kerja dulu pun suka gak beli makanan yang goreng punya, eg: nugget. beli mesti dalam 2 or 3 cucuk. 1cucuk RM1. sekarang bila dah tak beli, save dah dalam RM3 kat situ. kalau ada pun beli apa apa petang, selalunya beli kopok lekor or pisang goreng, kongsi dengan budak sama kerja la, sorg RM1. sekarang since aku balik sorg sorg malam, tak ada dah makan malam. habis kerja, terus balik. kat situ dah tersimpan lebih kurang RM5. aku rasa dalam tempoh nie, aku just belanja less than RM10. hebat tak? :P

itu tempoh aku kerja part time. sekarang kan aku praktikal. putrajaya. mahal la juga makanan dia. kalau compare dengan kat luar putrajaya, makanan dia up RM1. contoh; kalau kau beli nasi + ayam goreng + sayur, paling paling pun charge within RM3.50, paling murah kan, paling mahal pun ada la RM4. kalau kat sini, tempat aku praktikal charge dia untuk makanan yang sama is RM5. up seringgit. aku rasa dia kira ikut genap. ayam dan ikan, semua jenis masakan RM3. so, bila bayar, bayar dalam RM4 or RM5 camtu la. walaupun mahal sangat tapi senang la nak kira, tak payah pakai syiling semua. bila fikir, tak boleh nak save nie, ada kang aku makan pasir. so, aku dengan intan plan nasi masak sendiri. means beli lauk je la, sama macam masa aku part time aritu. tapi belanjawan kali nie lebih kurang macam masa aku dalam sem la. around RM10. beli ayam/ikan + sayur = RM4, kalau makan belah malam, maybe dalam RM4-5. air semua tak payah, sebab kat office boleh bancuh air. air free, nescafe, milo semua dah ada. aku je gedik nak bawa nescafe 3in1 pergi office *tongue* itu kalau malam ada makan, kalau makan siang je means just spend less than RM5 for food perday. wow! harap harap boleh jimat la weis!!

*bila dah hidup macam nie, baru sedar, penting kira duit nie. tak boleh belanja suka suka hati korg. belanja suka suka hati, ambik korg makan pasir kat umah.
*lagi satu, mesti teringat pesan mama izni kat dia, "kak urn tak payah la makan mahal2, makan murah2 cukup la". adoi, terasa aku. haha~

notabersepah: 
.. xdak duit dah sekarang, cukup2 wat makan je ;(




♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒
Related Posts with Thumbnails