Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cuba fikir elok elok

..anda rasa anda dah cukup bersyukur?..

Wednesday, November 9, 2011

NIKMAT ITU BAK PENGANTIN; MAS KAHWINNYA ADALAH BERSYUKUR


Zamrud Kelapan
UBAHLAH KERUGIANMU MENJADI KEUNTUNGAN

Kami tadahkan telapak tangan ini
dengan sepenuh jiwa memohon kepadaMu
ya Tuhanku,
kami mengharapkan pahalaMu
sebagai keberuntungan perlindungan bagi kami

 Ada sebuah nasihat yang menganjurkan agar jangan berputus asa jika kakimu terantuk dan engkau terjatuh ke dalam lubang yang dalam. Kelak engkau akan keluar darinya dengan kekuatan dan daya tahan yang lebih kukuh. Sesungguhnya Allah bersama orang orang yang sabar.

 Jangan bersedih sekiranya orang yang selama ini dekat denganmu menghujamkan anak panah ke tubuhmu. Kerana nanti engkau akan mendapatkan orang lain yang akan mencabut anak panah tersebut, mengubati lukamu dan mengembalikan kehidupan dan senyumanmu.

 Jangan sering bernaung di atas gedung reruntuhan, terutama bila sekelompok kelawar telah menghuninya dan kegelapan menghampirinya. Carilah kicauan burung yang menembus cakerawala bersama sinar pagi yang cerah.

 Jangan melihat kertas kertas yang telah berubah warnanya, huruf hurufnya yang membingungkan, dan tulisannya yang sudah suram. Engkau akan menyedari bahawa tulisan itu bukanlah tulisan yang terbaik yang pernah engkau tuliskan. Dan kertas itu bukan kertas terakhir yang engkau tuliskan. Engkau harus membezakan antara orang yang meletakkan tulisanmu di matanya dengan orang yang menyerahkannya pada angin. Tulisan ini tidak hanya ucapan indah yang berlalu begitu saja, akan tetapi dia adalah perasaan hati yang hidup pada setiap hurufnya, menggoncangkan denyut jantung orang yang membawanya dengan penuh kesabaran, dan membakar kepiluan dengan api. Jangan anda seperti raja yang murung, nama julukan burung ajaib yang mengeluarkan kicauan merdunya bila berdarah kerana terluka sehingga ia dijuluki dengan nama tersebut. Sesungguhnya tidak ada  sesuatu pun di dunia ini yang seimbang dengan nilai darah anda walau setitis pun.

Bekalan
Barangsiapa Menabur Angin, Akan Menuai Badai.


source: Jangan Bersedih. Jadilah Wanita Yang Paling Bahagia.

notabersepah:
.. berilah kesabaran pada hati agar bukan kebencian yang tertanam dalam hati ini.. berilah ketenangan pada hati bila dugaan yang menimpa ini hanyalah sementara.. amin~


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

No comments:

Related Posts with Thumbnails