Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cuba fikir elok elok

..anda rasa anda dah cukup bersyukur?..

Monday, March 14, 2011

aku dan nasihat


arini, aku try buka ym aku. yay! boleh on! haha. selepas hampir setahun aku xbuka disebabkan ada masalah, dok hang je bila on, at last boleh gak. pasni xbuka dah la skype, since ym dah ok. dulu selalu on9 skype sebab ym buat hal. tapi susah kalau on skype, sebab xramai budak kelas yang on skype. =_=! and dulu on skype sebab nak chat dengan some1, sekarang that some1 dah xda. so rasanya xda masalah la kalau x on skype. kan?

ok, berbalik pada ym. excited buka, aku tengok siapa yang on. 'my favourite face' on9 tapi ada tanda busy berstatus AFK. ohoo, busy pula dah tapi aku buzz juga. ehe. then aku nampak nama some1 yang familiar. so aku buka message archive dia. rindu. ya, rindu zaman dulu selalu main kat ym. aku baca balik apa ktorg pernah chat. dan aku jumpa balik segala nasihat aku pernah bagi kat dia . luahan hati dia masa dia putus cinta dulu. dan aku terdiam sekejap. 




kawan: aku rasa mcm sem ni aku nk drop. 
aku xleh sgt stdy

aku: byk ke subject sem nie?
kawan: eh.. 
byk jgk.. 
aku xnk la drop paper. 
rugi masa aku je. 
kalau dia x suka aku. 
aku kena kuat terima semua ni

aku: hurmm. 
nk xnk ko kena kuat. 
tu pilihan dia.
 n ko kena gak trime

kawan: yup..
 betul tu

aku: ko still ada kawan2. 
aku pn ada. 
family lg. 
xkn nk drop sem lak. 
xkesian ke tgk family

kawan: baeklah..
 aku xnk drop.
 xnk..
 xnk..
 klu aku dpt teruk mcm mana?

aku: xkn teruk punya.
 nnt aku teman ko study.
 klo otak ko melayang masa study.
 aku sepak ko laju2

kawan: jgn..
 sakit..

aku: haha.
 tau pn.
 ko kena igt babe.
 mana 1 yg penting for long n short term. 
n mana 1 yg ko kena pk in the moment

kawan: long term..
 aku x anggap dgn dye moment je.
 family aku ngan dye dah kenal kami..

aku: u see.
 ko ngn dia adalah long term punya kisah.
 study adalah short term punya hal.
 long term ko boleh pk bila2 masa

kawan: ermmm
aku: even sampai thn depan pn xpe
 tapi
 short term
 ko kena pk masa tu
 n study adalah short term

kawan: susahnya nk hadapi hidup ini
aku: sume benda penting
 tp kena tau la mana 1 nk didahulukan. 
aku xminta ko lupakan *dia.
 benda tu susah

kawan: klu nk lupakan, aku cuba amek masa. 
tp aku x tahu lama mana. 
mungkin 20 tahun?

aku: ko mmg perlukan masa untuk sume tu. 
myb ko perlukn the whole life nk lupakan dia.
 tp ko jgn lupa bg chance kt diri ko sndiri

kawan: utk diri aku?
 untk ape?
 aku rasa kosong..

aku: untuk truskn hidup la.
 jgn terlalu biarkn kenangan ngn dia 24hrs dlm otak ko

kawan: hati aku ni..
 rasa mcm..
 entah la..
 susah aku nk ckp..
 mcm tersusuk ape tah..
 pedih sgt.
 dgr nama pon dah pedih aku rasa.
 klu tgk gmbar, brg2 dye..lg la..
 mcm nk mati pon ade..
 klu aku xsbr, aku rasa, aku dah bunuh diri..

aku: ishh.
 jgn babe.
 wat masa nie mmg sume tu pedih.
 cam susah nk lupa.
 benda tu kn ambik masa

kawan: skrg ni, aku tgh dgr lagu shahir.
 pedih sgt rasa.
 lagu ni mmg tepat ke muka akuu.
 sedih rasa

aku: hurmm.
 aku rasa.
 apa2 hal yg relate kt dia.
 ko simpan jauh2

kawan: dr pagi td, aku dgr je, nangis..
 brg2 dye tu?

aku: letak dlm kotak simpan dlm stor
kawan: perlu ke aku buat semua tu?
aku: babe.
 sume tu buat ko cedey.
 i bet tgk nama dia kt fb pn ko dah cam nk nangis


kawan: mmg.. aku nk tgk profile fb dia tp x leh..dia delete aku. aku sedih sgt
aku: tgk kn. dia seyesly nk lupakan ko. hati mmg susah nk paksa. tp ko kena paksa hati ko yg ko pn xleh pk byk pasal dia. lebih baik terluka skg dpd ko terluka nnt. sakitnya tetap sama. myb lebih pedih kalau dia still biar ko igt dia
kawan: iceq. lps ni ko marah aku klu aku nk msj dia
aku: ye..mmg aku akan marah ko
kawan: ko marahkn aku. ko pukul aku klu aku cube igt kt dia
aku: kalau rasa2 rindu tu. msg je aku. aku salu wat camtu klo aku rindu sum1. huhu

kawan: boleh aku msj ko klu aku igt kt dia?
aku: mesti la boleh. ko xmsg aku. siap ko
kawan: tp mest penat ko nk layan
aku: aku g sekeh2 ko. xpe la. im ur bff afterall. apa fungsi bff klo xsepak bff sndiri
kawan: ko boleh teman aku kn?
aku: BOLEH LA~
kawan: yup..betul tu
aku: aku akan teman ko bila2 pn

apa dia cerita kat aku, apa yang dia rasa masa tu, adalah apa yang aku rasa sekarang. roda hidup. sentiasa berputar. dulu dia yang rasa macam tu, sekarang aku pula. bezanya, dulu dia ada aku, aku pula? xpa, dia dah bahagia sekarang. itu yang penting. bila aku baca balik message archive nie, baru aku sedar. aku pun dah terpesong agak jauh dari diri aku yang sebenarnya. masa nie, aku pun baru lepas break up, so aku sedikit sebanyak faham apa dia rasa, sedih dia, sentapnya rasa bila nampak nama ex kita kat fb. cuma aku xfaham sedalamnya, sebab aku xterasa sangat dengan break up tu. dan aku kuat teruskan hari2 aku. tapi kenapa masa tu aku kuat, sekarang aku goyah sangat? sekarang, i cried like a widow who just lose her husband, i cried hardly that i fall asleep with tears. aku lupa mana satu priority aku. aku lupa mana yang patut aku dahulukan. aku terlalu sibuk fikir pasal masalah hati sampai aku terlepas sesuatu yang aku patut fikir. 

aku bagi korang baca nie, sebab aku nak korang fikir juga. pasal long term and short term. nie lecturer aku masa matrik yang cakap. kena tahu which 1 yang long term penting dan xpenting dengan short term yang penting dan xpenting. aku ingat lagi, dia suruh buat 4kotak: important long term, not important long term, important short term, not important short term. dia bagi contoh, family, friends and study etc. both study and family are important. family is for important long term while study is in important short term list. yang not important tu aku x ingat la. kenapa dia letak camtu? long term adalah sesuatu yang kau ada sampai bila2; family. untuk study, time nie je kau akan study. nanti kau kerja dah. so, kau memang kena fikir pasal study time tu juga. thats what making it short term important. untuk friends pula, i'll put them in not important short term. means, kurang penting tapi perlu untuk kau fikirkan dalam masa terdekat (kawan bukan selama2 dengan kita). jadi masa ni (dalam lect), kau perlu fikir pasal study, bukan pasal family kat rumah, bukan juga pasal masalah kau gaduh dengan kawan. untuk long term not important, hurmm, no idea. semua tu depends dengan diri kita untuk tentukan. pandai2 la susun. itu motif lecturer aku senanya.  aku pula terlupa pasal nie sebab terleka mengejar dunia. sekarang, aku akan buat apa yang aku nasihat kat kawan nie. move on. tak guna kita tunggu seseorang kalau seseorang itu memang xda intention pun kat kita. biarkan dia kejar kebahagiaan dia, kita jangan biar kebahagiaan kita pula terbabas.

notabersepah:
..rindu main audible!! :D



♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

4 comments:

NOOR FATIN said...

aku pn penah rasa syg.. ingat, pelajaran lagi penting dan jgn biar cinta menguasai diri ko.. jgn rosakkan masa depan ko.. ingat tu.. :)

►içéq◄ said...

fatin:
aku akan ingat sayang.. aku akn cuba igtkn diri aku apa yg lebih penting.. thnx dear! ;)

☻UsaGi NaNa☻ said...

lin..ak ske rse putus cinta tuh..rse skt tuh even sgt2 skt tp ia ketika..lme2 kite lupe rse skt tuh...tp kn...putus cinta ajr kite semua...

►içéq◄ said...

nana:
aku xsuka sbb rasa tu kacau routine aku.. klo aku nie xyah g claz, xyah wat assignmnt, xyah exam, myb la aku suka.. haha.. tp sume tu mmg mengajar kita sesuatu.. buat kita lebih kuat.. :)

Related Posts with Thumbnails