Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cuba fikir elok elok

..anda rasa anda dah cukup bersyukur?..

Friday, September 3, 2010

just wanna put this memory into words #1



caption i put on fb:
"walau daddy sy xmacam ayah dalam vid nie..tp sy tetap rindu-sayang dia..sy tetap ingat... masa umo 5thn,dia ajar sy 123 dan abc..lepas masuk darjah 1,dia ajar sy baca english,ajar sy mengira...walau dia xsempat tgk result pmr n spm sy,tp sy tau dia bangga dgn sy..=')"

----------------------------------------------------------


sy selalu fikir..daddy nie garang sangat..pernah marah sy bila sy sesat kat theme park..walau daddy xpernah marah sy teruk2 tapi selalu nampak dia marah and pukul abang kalau abang xpandai dalam akademik..daddy xpenah pukul sy,xkira pukul pakai tangan atau rotan,xpernah sekali pun..mommy cakap, sebab sy kecik sangat..xtau nak letak tangan tu kat mana kalau nak pukul..tp sy tetap tkot duduk berdua dengan daddy,sampaikan badan jadi menggigil..

sy yg paling kecil antara adik beradik
tolak yg paling tggi di atas,he's my cousin actly
*im just sweety lil sis*

sy selalu fikir..sy bukan anak manja,sebab sy selalu xdapat apa sy nak..tapi bila ada saudara tanya,daddy kata "anak manja dia nie"..sebab sy salu muncungkan mulut bila sy xdapat apa sy nak..sy selalu masamkan muka bila sy merajuk..and ye, anak bongsu daddy manja sampai sekarang walau bukan dengan family..



sy selalu berfikir..kenapa sy xmacam anak2 lain?..sy xpernah dipujuk kalau merajuk..masa umur sy 5tahun,sy nangis kena marah..bila daddy tengok sy nangis xhenti2, dia tengking.."awak nangis lagi,siap awak!"..sy cuba xnangis..kini sy paham..daddy nak ajar sy biar sy kuat..jgn manja sangat..kan?..

airmata itu penguat jiwa,
umpama kereta kebal di medan juang
*sy dapat medal tangisan paling hebat!*


sy selalu fikir..sy xnak ada ayah garang macam nie..sy nak lari rumah..sekarang sy fikir, kenapa sy berfikir macam tu?..masa form2, paper english sy dapat E..sy berfikir lg, kalau daddy still ada,mesti dia kecewa and sangat marah..sy pandang je paper tu..sekarang sy xkisah kalau daddy sy garang, sy tetap nak dia di sisi sy..marah bila sy salah, gembira bila sy berjaya..

masa dapat result upsr..daddy xcakap pape,tapi mommy xpercaya saya dapat straight A..then,daddy kata "lagi jauh awak belajar,lagi bagus"..sampai sekarang saya ingat..lepas tu,daddy hantar pegi asrama penuh,itu kali pertama dan terakhir daddy hantar anak bongsu daddy..


masa dapat result pmr..makcik nangis..dia kata, kalau daddy ada lagi..mesti dia bangga..anak bongsu dia dapat straight A..sy terdiam..lepas ambil result, pergi ziarah kubur daddy..daddy bangga kan?..


masa dapat result spm..sy jenguk lg kubur daddy..baru aritu datang, tapi kali nie datang lagi sebab nak bagitau nie..anak bongsu daddy dah dapat result spm..tapi sayang,x straight A pun..tapi daddy tetap bangga kan?..

you give me reason on suvival
*graduasi tingkatan 5 sm sains kuching*

masa dapat result matrik,sy x pergi pun kubur daddy..makin lama,makin jarang dah jenguk daddy..tapi daddy jangan risau..result matrik sy ok,layak masuk universiti..kali nie,sy berjaya lagi buat daddy bangga..

sekarang dah masuk universiti..kalau daddy ada lagi,mesti daddy yang hantar masa daftar masuk kan..sama macam masa daddy hantar masuk sbp dulu..tapi xpa, anak bongsu daddy dah boleh berdikari..dia sedar, kini dia hidup sendirian walaupun family masih ada..harus berdiri di kaki sndiri..jadi dia tahu,dia pasti boleh survive episode hidup yang ini..

the road is full with trees and beasts
 but i continue the journey though

tapi sejak akhir2 nie, anak bongsu daddy seperti hilang arah..result drop, masalah hati, kawan2 lagi..kalau daddy tau,mesti kecewa kan..tapi sy try buat yang terbaik selagi nafas ini dihela..sy pasti daddy tetap akan bangga dengan sy..sebab anak bongsu daddy yang daddy tinggalkan tanpa pesan 8tahun lepas mampu menempuh hidup nie dengan tabah dan berdiri teguh dengan hanya berbekalkan 13tahun kasih sayang seorang ayah..

last captured being kept forever
not here,not in album but in heart
 

nota bersepah:
..sy dah lama xberfikir pasal daddy..tp vid nie mengingatkan kembali apa yang pernah berlaku dulu..=')


♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

9 comments:

biELa said...

last aku tengok mak aku sangat eksaited bangga dengan aku waktu dapat result URSR. dapat 4A.

waktu pmr and spm..aku tengok mak aku macam kecik hati dan muka dia macam nak nangis je....

dan sampai sekarang, aku tak pernah tengok wajah mak aku yang eksaited bangga dengan aku macam waktu dapat result upsr.

►içéq◄ said...

biela:
mayb dia meletakkn harapan yg tggi kt ko..sbb tu bila 1 day, ko xbg dia sumthing yg dia expect dia jd kecewa..

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

bce post nie kt ofis..
n ak nanges!!
abes mekap..
hahaha

►içéq◄ said...

fadh:
erkk..ko biar btl..huhu..chill2..kang org igt blog aku buli ko lak..haha..
thnx baca..mesti ko hayati setiap yg berlaku kn..heee~

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

ak mmg sng touching klau mmbce..
klau tgk @ dgr cm krg ckit..

►içéq◄ said...

fadh:
laa yeke..aku br je siap 1 entry yg boleh la sedih..mau ko meraung2 banjir klo baca..glup2~~

☻UsaGi NaNa☻ said...

lin..ak phm...ak dgn adk ak n akk ak beza...aku sume sibling gurl..7 org tau..ak ke5..want to know something..only 3 org ank mnje bpk ak..akk ak no 4,adk ak 2 org...tp bpk ak more syg akk aku no 4 n adk no 6 ak...bpk ak protective giler kt adk ak...ak je x...sometimes trse lin..tp nsb ada mama..huhuhu...tp pape pon..love them kn...walaupe pon

Balqis Riza said...

*tears*

►içéq◄ said...

nana:
tu la..family ttp family walau camne pun dorg..xpe la babe,sume nie jadikan ko kuat..myb ada sebab nape ayah ko camtu..lebihkan certain anak..cuma kita nie je yg xnmpk n xpaham..=)

bal:
^__^..

Related Posts with Thumbnails