Being a final year student for degree level, a final year project is a must. In UKM, the student tends to call the FYP as THESIS. Walaupun hakikat sebenarnya thesis is firmly used by the PhD student. Heh!
So, please let me use the thesis term in replace of the FYP ok. Sebab currently pun, memang dah terbiasa pakai term thesis.
Proses untuk thesis bagi seluruh warga Fakulti Sains Kesihatan, UKM adalah bermula pada Semester Satu Tahun Empat. Perkara pertama yang terlibat adalah, pembahagian tajuk.
Untuk batch kami, tajuk diberi secara paksa rela. Ngee. Maksudnya, pihak jabatan dah tentukan student ni dapat tajuk ni. Compared to our seniors, they picked theirs by themselves, phew~
Tajuk didedahkan pada seawal penghujung semester dua tahun tiga. Jadi, kami ada masa untuk cari journal. Ada supervisor yang dah awal awal pesan, cuti cari journal. Mine, supervisor senyap je. Tapi naik je cuti after Latihan Industri, terus dapat arahan "Siapkan proposal dan hantar sebelum naik sem". Me, blur. Tak pe, cuti sebulan ni. Ha ha.
After a month of struggling (due to lacking of internet access), at last siap dan hantar! Group ktorg adalah group first yang siapkan proposal. Kah kah kah.
Siap black and white proposal, in which after some correction, we got prepared for presentation. Kena present proposal depan almost semua lecturer/supervisor. The scary part here is the Q&A section. Q&A, lecturer akan shoot any presentation yang dorg rasa tak kena. And most of the Q they asked were; "How would you define blablabla?". DEFINE - the word of the day.
Tajuk aku adalah: Environmental Effects On Lip Print In Malaysian Population. Ni pun selepas ditukar couple of times. Each of us atleast ada 3 Specific Objectives. One of mine is, to determine the association in lip print characteristic with spicy porridge. SPICY PORRIDGE. So, soalan yang aku dapat adalah "Macam mana you nak standardise level pedas bubur you?". Aku jawab, "Since there are no research on spicy level, so saya buat small experiment untuk tentukan berapa banyak cili padi yang boleh bagi heat sensation kepada 10 orang subjek yang dipilih randomly. So, saya akan masak sendiri untuk pastikan setiap spicy level adalah sama".
Phew~
Paling kesian budak thesis DNA la. Banyak kena shoot.
Aku pilih 15 biji cili padi dalam anggaran 8-10g untuk setiap 100g beras. Setakat ni, response subjek ada yang kata pedas sangat, pedas biasa biasa, and ada juga yang kata tak pedas pun. +.+
Untuk aku, dalam tiga sudu bubur, perut aku dah rasa panassssssssss @.@
Papepun, just hope things turn out smoothly throughout this semester. Sorry, no photos included. Malas pula nak upload. Ha ha.
Info:
Dalam penyiasatan forensik, cap bibir (lip print) adalah salah satu bukti surih yang penting. Cap bibir bagi setiap individu adalah unik dan tidak berubah sepanjang hidup, sama seperti cap jari (fingerprint). Kajian tentang cap bibir (Cheiloscopy) dan kegunaannya dalam penyiasatan terutamanya pengenalpastian individu masih lagi dijalankan. Penemuan cap bibir dalam satu satu tempat kejadian adalah jarang bergantung pada satu kes, namun cap bibir boleh dijadikan sebagai bukti kukuh untuk pendakwaan.
Pengenalpastian melalui cap bibir adalah melalui perbandingan cap bibir yang dijumpai dengan rekod antimortem. Cap bibir dibezakan melalui corak alur (groove pattern) yang berbeza berdasarkan Tsuchihashi Classification Method, salah satu contoh pengelasan. Corak alur adalah berbeza di antara jantina dan kaum. Jadi, cap bibir boleh diaplikasi untuk mengecilkan skop suspek (narrowing down the suspect list). Yang mana akan memudahkan penangkapan suspek.
*Sounds easy kan. Yeaa, easy. Hantuk kepala sepanjang buat thesis ni.
Secara general, setakat ini tiada penggunaan cap bibir sebagai salah satu bahan bukti dalam kes kes jenayah di Malaysia.
But if there are, let me know ok! Wink.
But if there are, let me know ok! Wink.
No comments:
Post a Comment