Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cuba fikir elok elok

..anda rasa anda dah cukup bersyukur?..

Friday, October 15, 2010

cerita dalam cabin forensik..





rabu lepas,ktorg wat sampling larva..boleh la tahan senang, just penat menunggu..so sambil menunggu sambil bergelak sakan..sampai cekgu kata cabin nak runtuh dah..my coursemate are getting crazier and crazier..pembuli! 


lokasi:cabin forensic
subj:entomologi forensik
masa: 2-5pm

aritu cerita pasal tangkap lalat,pin lalat n identify lalat kan. kali nie ktorg blaja cara2 nak meng-slidekan larva dia pula..tapi larva yang ktorg buat nie bukan larva yang ktorg dapat aritu..ktorg diberi larva yang lebih gebu,dipercayai dalam 3rd instar dah,almost nk jadi pupa..yang ktorg dapat aritu myb baru 2nd instar..klo nak wat sampling pn,myb sangat susah bagi ktorg yang xpenah2 nk wat sampling larva..*heh*


C. rufifacies

last week,ktorg dah matikan larva..so kali nie,daripada larva yang dah dimatikan,ktorg kena buang isi dalam larva..so here,we got 5 different solutions..1st,kena potong sket bontot larva atau secara scientificnya, potong between last segment and posterior spiracle..sikit jek!jangan lebih2,potong jangan lebih dari half,nanti kalau putus,susah nak bersihkan n letak kat slide *macam apa dah jadi kat anak pakcik harith*..lepas potong half,rendam dalam errrr alamak x ingat dah nama solution..lepas 5minit rendam,baru korek2 isi dalam menggunakan pin yang diubahsuai..then rendam dalam acetic acid for 5 minutes,kalau nampak ada putih2,means xbersih ag..kena la buang lagi yang putih2 tu..then rendam lagi dalam 90% alcohol,100% alcohol and CO solution masing2 for 30minutes..di sini jam saya telah berjasa besar dimana beliau telah berkhidmat menetapkan masa bagi 4 org ahli csi: mama meow,cik garfield,anak pakcik harith n gf edi..lepas settle berendam2an, baru letak atas slide and drop some canada balsom, function benda nie a lil bit macam glue la..then cover up with cover slide, apa ntah nama betul cover slide nie..

tadaaa~!!! siap pun! lepas beberapa minit,konon2 nak tunggu gam tu kering tapi xkering2 pun..puan balqis kata,nanti letak dalam ok-x-igt-nama-benda-tu yang berfungsi akan keringkan dan buang gelembung2 udara dalam slide..then,bermula la sesi dating bertiga ngan microscope,nak identify pula species larva..i got rufifacies!! sama species macam lalat last week..ngeee~

tapi larva saya punya posterior spiracle nampak 1 je,supposely nampak in pair..then, cephalopharyngeal *i have to open up my notes sebab x igt eja nama nie* pula nampak macam bertindih,nak lukis pun macam xcantek sgt..reason: saya xletak larva sy sharply in lateral position =_="
anterior spiracle pula langsung xnampak,so cekgu kata xpayah la lukis sebab dari tubercle pun dah boleh agak species apa.. :D

*oh maaf,tiada gambar boleh dicompile bersama*

so kiranya di sini,selain dari lalat itu sendiri,kita boleh identify species lalat yang hinggap pada mayat from its larvae then also boleh estimate berapa lama/hari mayat tersebut dah terdedah/mati from the larvae as well..and also,lalat yang nie xsama macam lalat kat tong sampah rumah korng..sebab lalat nie sangat cantek! got metallic color and sexy eyes..LOL!

*sini ada berita kurang mengembirakan..cekgu zuha kata,next week adalah last lab [ok,nie sgt best didengar], tapi last lab tu,cekgu nak ktorg identify species in 5 minute,kiranya nie amali ktorg and marks are given..what the?!..rasa nak golek2 jek! saya sangat la xreti meng-identify lalat n larva nie~!! T___T

nota bersepah:
..oh!sy sangat malas nk baca nota dan kemas bilik..i want a maid!!!!!

♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

2 comments:

Tasha said...

teringat mase blaja ento dulu,
ada gak part forensik ento,tp xla blaja bnyk cam lin ni...^^

►içéq◄ said...

tasha:
heee..klo ktorg nie,lebih ke lalat..insect lain cam sentuh secara general je..=)

Related Posts with Thumbnails