Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cuba fikir elok elok

..anda rasa anda dah cukup bersyukur?..

Sunday, December 13, 2009

not a so good story to tell

ehem2..
hai you all...tengah buat apa tu?.baring2?.tengok tv?.on9 24hrs?.or main masak2?..kalau itu yang korang tengah buat,serious to say i am 100% envy~!

arghhhh..jelez2..

ok ok..tak nak buatkan korang tertanya2 why am i so-so-so envy aka dengki with so-free-nothing-to-do people nie..as i told you before,we're having opkim program here kan..me, involving in exco pemasaran..let me story sket2 ye apa kitorang buat..
exco pemasaran nie, kerjanya cari duit untuk kelancaran program..tak kisah la buat apa pun,jual2 ke,minta sumbangan kat syarikat ke..asal bole dapat korek duit..

so,usaha awal kitorang adalah minta sumbangan ke mana2 syarikat yang berpotensi boleh bagi sumbangan...nie kerja yang kitorang buat--> calling, fax, follow up calling..and most of jawapan yang kitorang dapat is..NEGATIVE..even pihak yang kitorang expect mampu bagi pun x bagi..ish2..tau la program nie xmasuk tv tapi it still invole masyarakat..[sila fikir sendiri siapa orang2 yang berkaitan]ye la,program nie kitorang buat kat kampung..nama pun dah khidmat masyarakat..tak kan la kitorang nak buat khidmat masyarahat kat orang kaya kot..lagi2 benda yang nie kitorang buat free,kalo program biasa macam pesta konvo bayar tau..huh~

ehh..terlencong lak cerita..hoho..yang envy tu bukan pasal orang nak bagi sumbangan ke tak ea..envy sebab kerja kitorang kena deal dengan macam2 orang and kena buat muka setebal2 yang boleh..nak minta duit katakan,kalo x tebal xmasyuk ler..huahau..tapi jangan salah paham lak,exco lain pun ada yang deal dengan orang luar..beza dia,kitorang deal nak dapatkan duit tau..contoh arini, kitorang menebalkan muka pergi jual kerepek-yang-sedap-lagi-lezat kat tasek titiwangsa..haiyaaaa, it's so-so-so not easy to do laaaaaa..kalo aritu jual roti ok la tau,pergi kat parents yang bawa budak2 memang confirm boleh jual..tapi kerepek, d'oh..payah sampai nak tergolek2 masuk tasek jer..aritu pula,minta sumbangan dari kedai ke kedai..yang nie ok lagi la..walaupun segan sampai fikir banyak kali nak masuk ke x,dapat la jugak seciput dua duit tu..hoho~

papepun, this pemasaran thing did give me experience of living..betapa susahnya nak cari duit..betapa susahnya nak jual2..uhuk2~

nota bersepah:
xsabar tunggu opkim nie abeh..warrggggghhhhh~~
♥GIVE IT A CLICK IF YOU LIKE IT AND SHARE IT♥ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

8 comments:

cambesje said...

huhu~~ itulah klu under pemasaran...

cian3~~

jual krepek je??

~iceq~ said...

jual kerepek ngn roti...huhu~~

NOOR FATIN said...

hyee..aku tgh rndu ko ni..hihi..=p

waaa..bet gile..hoho..
aku mmg xreti bniaga..
xreti wt bsnes..hahaha..

xpe iceq..pngalaman baru tu..jngn sampai tgolek dlm tasik tu ye..hehe

~iceq~ said...

haha..tergolek tu xde la stakat nie..
aku pn mne la reti niaga2 camni..klo niaga buka stall,jual air ape ke reti la..klo jual sambil jalan2 tu..uihh,xterjual barang2..hoho..

pstt..windu ko jgak lerr..ngeh2~

muin said...

alah, tu baru jual utk pemasaran, cuba byg kn ade mak ayah yg drver teksi, jual sayur kt pasar, baiki kasut kt kaki lima, tu nk kne tnggung kuarga, bkn utk prgram suka2 cam kita,

~iceq~ said...

hehe..yg tu isu berat,kite pn bakal wat camtu gak...
so klo nk dibandingkn..yg ktorg bwat skg nie dh rse ssh,ape lagi yg bakal dibuat untuk bg org lain mkan..lagi la ssh..

Lynna said...

gurl.. u n I same je kena carik..korek duit nak wat pogram... but my position is.. exco penajaan n keusahawanan... tired kan looking ... n asking people for money... hahaha

~iceq~ said...

haha..tau xpe..muka mmg tebal xterkata..tp bez la ble ad hasil die..hehe~~

Related Posts with Thumbnails